livios logo

De minst milieuvriendelijke verwarmingsmethode? Hout verbranden

Verwarm jij je woning met hout? Dan gebruik je het meest milieuonvriendelijke verwarmingstype. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Milieurapport Vlaanderen (MIRA). Volgens het rapport is hout verantwoordelijk voor 60% van alle directe milieuschadekosten. En dat terwijl maar 20 % van de Vlaamse gezinnen zijn woning met hout verwarmt. De grootste vervuilers? Open haarden. Maar ook andere houttoestellen zijn een pak minder milieuvriendelijk dan gasinstallaties, warmtenetten en warmtepompen.

Open haard spant de kroon

De verwarmingstechniek met de grootste milieuschadekost? De open haard.


  

De verwarmingstechniek met de grootste milieuschadekost? Je open haard: die is ongeveer 250 keer schadelijker dan een moderne condenserende gasinstallatie. Recente houtkachels veroorzaken vijf tot twaalf keer meer schade dan een condenserende gasketel. De schadekost van oude houtkachels ligt nog vijftien keer hoger. De milieuvriendelijkste houtverwarmingstechniek? Ketels op houtafval. Ook lokale pellets zijn meestal minder schadelijk dan briketten, houtafval en -krullen of snoei- en stukhout. Met warmtenetten, bodem- en luchtwarmtepompen verwarm je je woning het milieuvriendelijkst.

Wat kost het?

Met warmtenetten, bodem- en luchtwarmtepompen verwarm je je woning het milieuvriendelijkst.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

De jaarlijkse milieuschadekost die de uitstoot van woningverwarming veroorzaakt? Die bedraagt ongeveer 2,6 miljard euro. Hout neemt 60% daarvan voor zijn rekening. En dat terwijl maar 1,6 % van de huishoudens hout als hoofdverwarming gebruikt en 19,1% als bij- of sfeerverwarming. De jaarlijkse schadekost van open haarden bedraagt ongeveer 130 miljoen euro: 5 % van het totale plaatje.

De milieuschadekost: wat is dat?

De manier waarop je je woning verwarmt, heeft een belangrijke impact op de luchtvervuiling. De uitstoot van fijn stof, CO2, stikstof- en zwavelstofoxiden leidt niet alleen tot ziektes aan je luchtwegen en aandoeningen aan je hart en bloedvaten, maar berokkent ook schade aan gebouwen en ecosystemen. Bovendien werkt het de klimaatverandering mee in de hand. De term milieuschadekost dient om die totale schade in kosten uit te drukken. De berekening ervan bevat de directe en indirecte uitstoot van verschillende stoffen, de schadekost per stof en de warmte die je toestel levert.

Wil je toch verwarmen met een houtkachel? Ga dan meteen voor een exemplaar dat voldoet aan de eisen van de Green Deal. Met dat akkoord willen de Vlaamse overheid, producenten en milieubewegingen de uitstoot van fijn stof door houtkachels en haarden op korte termijn verlagen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-brandstoffen/53809/de-minst-milieuvriendelijke-verwarmingsmethode-hout-verbranden/