livios logo

20% meer warmtepompen verkocht in 2018: “Toch kan dit nog beter”

Vorig jaar werden er voor het eerst meer dan 78.000 warmtepompen en warmtepompboilers verkocht. Goed voor een stijging van 20%. Dat meldt het consortium InfoWarmtePomp.be. Toch blijft het marktaandeel van warmtepompen daarmee nog steeds vrij bescheiden.

In vergelijking met de ruim 200.000 gas-en stookolieketels die elk jaar in België verkocht worden, ligt het aantal verkochte warmtepompen achterop. Terwijl deze toepassing heel wat potentieel heeft op het vlak van hernieuwbare energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. InfoWarmtePomp.be is dan ook niet euforisch over de cijfers van 2018.

Vorig jaar werden er voor het eerst meer dan 78.000 warmtepompen en warmtepompboilers verkocht.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Toch blijft het marktaandeel van warmtepompen daarmee nog steeds vrij bescheiden.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

200.000 warmtepompen per jaar

“Om de klimaatdoelstellingen halen, moet ons land nog een enorme inspanning leveren. Als we tegen 2030 de ruim 2.000.000 verouderde ketels door warmtepompen zouden vervangen, zakt de CO2-uitstoot in die mate dat we de Europese eisen met gemak kunnen respecteren. We moeten dan wel jaarlijks 200.000 warmtepompen installeren.”

Prijskloof met fossiele brandstoffen

Warmtepompen zetten gratis energie uit de grond, het water of de lucht om in warmte voor de verwarming en het sanitair warm water van onze huizen. Ze kunnen het stookolie- en aardgasverbruik tot nul reduceren, maar hebben wel elektriciteit nodig om te werken. En daar wringt het schoentje volgens InfoWarmtePomp.be: “De prijskloof met fossiele brandstoffen is in België te groot. Die moet kleiner worden of verdwijnen om de omschakeling naar warmtepompen te versnellen.”

Het consortium pleit in dat opzicht ook voor een groene taxshift. “De sector van fossiele brandstoffen ontsnapt nu grotendeels aan heffingen. Met de taxshift kan je meer belastingen heffen op aardgas en stookolie en minder op elektriciteit.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-brandstoffen/54327/20-meer-warmtepompen-verkocht-in-2018-toch-kan-dit-nog-beter/