Van arm naar rijk gas in Brussel en eerste injectie groen gas in Waalse gasnet

In Brussel zijn sinds 1 september de eerste gezinnen begonnen met de omschakeling van arm gas naar rijk gas. In Wallonië dan weer werd afgelopen woensdag de eerste Waalse site geopend om biomethaan is het bestaande gasnet te injecteren. Hier wordt zo’n 600 m³ biomethaan per uur in het net geïnjecteerd. Een primeur, want het is het enige project in België van die omvang.

Overstap naar rijk gas in Brussel

In België gebruiken meer dan 3 miljoen gezinnen aardgas. De helft is afkomstig van reserves arm gas uit het noorden van Nederland. Brussel schakelt tussen 2020 en 2022 over op rijk gas, afkomstig uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Qatar. In totaal zullen 500.000 Brusselse gezinnen overschakelen. Maar omdat de samenstelling van rijk gas anders is dan die van arm gas, moet een deel van de infrastructuur aangepast worden en moeten de gezinnen ervoor zorgen dat hun toestellen tijdig klaar zijn om te werken met rijk gas. Sinds 1 september 2020 zijn al 51.000 gezinnen succesvol overgeschakeld. Meer weten? Surf naar gasverandert.brussels.

Aardgas versus groen gas

Aardgas is een fossiele brandstof. Dit wil zeggen dat er bij de verbranding CO2 vrijkomt. Groen gas zoals biomethaan daarentegen is 100% hernieuwbaar en duurzaam van origine. Biomethaan ontstaat door biogas te zuiveren. Voor de productie van biogas worden organische materialen uit landbouwactiviteiten zoals koeienmest en tuinafval gezuiverd en gedroogd.

100.000 ton afval per jaar

Bij het afvalverwerkingsbedrijf Cinergie in Fleurus wordt jaarlijks niet minder dan 100.000 ton afval uit de landbouw en veeteelt verwerkt tot biomethaan. Het bedrijf kan dit groen gas voortaan injecteren in het publieke gasnet, dankzij een samenwerking met de distributienetbeheerders ORES en Fluxys. Er wordt zo’n 600 m³ biomethaan per uur toegevoegd aan het net.

Duurder, maar veel potentieel

De kost om biomethaan te produceren is voorlopig hoger dan voor aardgas en er zijn daarom ook subsidies nodig. “Er is inderdaad een meerprijs, maar dat mag ons niet afremmen”, zegt Fernand Grifnée van ORES. Ook Philippe Henry, Waals minister van Klimaat en Energie, is enthousiast: “Het is in het begin duurder. Maar het helpt om de CO2-uitstoot te verminderen. Biomethaan heeft dus veel potentieel.” Op dit moment worden er nog vier andere biogassites opgericht in Wallonië: in Henegouwen en in Luxemburg.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media