livios logo

Hoe een stookolietank buiten gebruik stellen?

Welke maatregelen moet je nemen om een defect of niet meer gebruikt stookoliereservoir officieel buiten werking te stellen? Je bent immers wettelijk verplicht om enkele acties te ondernemen als je de tank niet meer gebruikt.

Als je de stookolietank niet langer gebruikt, is het nodig om het reservoir te reinigen en te ledigen. Ondergrondse reservoirs moet je ook verwijderen als het technisch mogelijk is. Ook als de tank nog maar enkele jaren oud is en in perfecte staat verkeert, moet je bij overschakeling naar een nieuwe energiebron je tank laten verwijderen. Indien het technisch onmogelijk is (stabiliteit woning) om het reservoir te verwijderen, dan mag deze in overleg met een erkend technicus gevuld worden met zand of schuim.

Certificaat

Bij het buitengebruikstellen van een rechtstreeks in de grond ingegraven tank moet een - bij de werken aanwezige - erkend technicus een certificaat opstellen. Hieruit moet ondubbelzinnig blijken dat de buitengebruikstelling werd uitgevoerd volgens de regels van het vak. Dit certificaat moet de naam en het erkenningsnummer van de technicus bevatten.

oude stookolietank


© Getty Images  

Prijs

Voor het verwijderen van een ondergrondse tank betaal je gemiddeld tussen de 600 en 1.250 euro. Laat je de tank enkel vullen met zand of schuim, dan kost je dit tussen de 600 en 900 euro. In geval van vervuiling is het nodig om de grond te saneren.

Verzekeringen en fondsen bij bodemvervuiling

Bij schade aan derden (bijvoorbeeld na een lek) wordt de familiale verzekering van de vervuiler aangesproken. Bij eigen schade moet je je brandpolis raadplegen. Er zijn inmiddels een aantal verzekeringsmaatschappijen die stookolieschade dekken.

Wanneer de verzekering niet of onvoldoende dekt, kan je een beroep doen op het 'Bodemfonds voor stookolietanks'. Dit fonds is momenteel nog niet actief, maar zal de niet-verzekerde kosten van de sanering vergoeden, als je met stookolie blijft verwarmen. Je kan je alvast al aanmelden bij kenniscentrum voor stookolie Informazout. Zij houden je gegevens bij tot het fonds opgericht is. Eenmaal dat het geval is, maken zij de nodige info over. Het fonds neemt ten gepaste tijde terug contact op om jouw dossier te openen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-brandstoffen/hoe-een-stookolietank-buiten-gebruik-stellen/