livios logo

Fossiele en hernieuwbare energie

Fossiele energie komt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie, … Dit zijn niet-duurzame energiebronnen. Daarom is er steeds meer aandacht voor hernieuwbare energie. Een overzicht.

1. Fossiel

Er zijn verschillende fossiele brandstoffen. De belangrijkste zijn aardgas, aardolie en steenkool. Dit zijn niet-duurzame energiebronnen. Bij de verbranding hiervan komt er veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Deze grondstoffen raken ook langzamerhand uitgeput. Elke energiebron heeft zijn voor- en nadelen. We lijsten ze voor je op.

2. Hernieuwbaar

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor duurzame energie, een milieuvriendelijke vorm van energie. We onderscheiden voornamelijk vier soorten: biomassa, waterkracht, wind- en zonne-energie. In biomassacentrales wordt organische materialen verbrand, vergist of vergast waarbij er gas vrij komt dat ingezet wordt om groene stroom of groen gas te maken. Bij waterkracht, wind- en zonne-energie worden water, wind en licht omgezet in elektriciteit. Deze bronnen zijn onuitputtelijk.

Vitovolt 300 zonnepanelen

Foto Viessmann Belgium bvba
  

verwarming gasketel condensatieketel gascondensatieketel installateur controle cv-ketel

Foto Remeha
  

Verplicht bij nieuwbouw

Ga je bouwen? Volgens de BEN-norm ben je verplicht om minstens 15 kWh/m² uit hernieuwbare bronnen te halen. Je kan op meerdere manieren tegemoetkomen aan dit verplichte aandeel: met PV-panelen, een zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler, een biomassaketel, aansluiting op een stadsverwarmings- of stadskoelingsnet of participatie in een hernieuwbaar energieproject in je provincie. Welke vorm van hernieuwbare energie kies jij?

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-en-hernieuwbare-energie/