Hoe werkt een zonneboiler? Een woordje uitleg

Met een zonneboiler wend je de gratis warmte van de zon aan om een deel van je sanitair water mee te verwarmen. Een zonneboiler kan ook voorzien in een deel van het water voor woningverwarming. Je bestaande boiler of cv-ketel kan fungeren als naverwarming.

Soorten

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers en collectoren. In de eerste plaats is er de standaardzonneboiler. Daarnaast bestaat er ook een compacte zonneboiler. Qua vorm onderscheiden we verschillende collectoren. De belangrijkste zijn de vlakkeplaat- en de vacuümbuiscollectoren.

Het systeem van de zonneboiler en de -collector mag je niet verwarren met de fotovoltaïsche panelen. PV-panelen dienen voor de productie van elektriciteit, een zonneboiler enkel voor de warmwaterbereiding.

Werking

Een collector, die op een dakraam lijkt, vangt de warmte op. De collector kan je zowel op een hellend als op een plat dak monteren. De collector slaat het zonlicht op, zet het om in warmte en geeft deze af aan de vloeistof die door dunne buisjes stroomt. Deze vloeistof, die kan oplopen tot 90 graden, stroomt door warmtewisselaar in het opslagvat en warmt zo water op. Een pomp zorgt ervoor dat de vloeistof tussen de collector en het opslagvat circuleert.

's Zomers moet de zonneboiler volstaan voor de volledige warmwaterproductie, maar in de koudere seizoenen is naverwarming noodzakelijk. In de meeste gevallen zal de cv-ketel die functie vervullen.

Plaatsing

Een zonneboiler installeren vergt zowel werk op als boven de grond. Gewoonlijk vraagt de installatie van het volledige systeem een tot twee dagen werk. Hiervoor heb je twee tot drie ervaren personen nodig. Dat is dan voor het installeren van de collectoren, het voorraadvat, de leidingen, de pomp en de regeling. Je bereikt een maximaal rendement met een goede, naar het zuiden gerichte oriëntatie. Bovendien moet je de zonnecollectoren onder een helling plaatsen.

Tip: een regelmatig onderhoud is belangrijk.

Vergunning?

Het plaatsen van een zonnecollector is in Vlaanderen vergunningsvrij. Enkel bij beschermde monumenten en als de zonnepanelen uitdrukkelijk verboden zijn, is een vergunning nog nodig.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen voor een paneel dat niet vanaf de openbare ruimte zichtbaar is of de panelen in het dakvlak zijn ingewerkt of evenwijdig aan dit vlak op het dak zijn gevestigd. Daarbij mogen ze niet meer dan 30 cm uitspringen of de grenzen van het dak overschrijden.

Laat je budget het nog niet toe om een zonneboiler te installeren? Zo bereid je je woning alvast voor. 

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media