Micro-wkk: warmte, elektriciteit en warm water

Een micro-warmtekrachtkoppeling (micro-wkk) werkt net als een conventionele cv-ketel. Op het moment dat de warmtevraag optreedt, slaat de ketel aan. Naast warmte wordt dan gelijktijdig ook elektriciteit geproduceerd. Dit toestel ter grootte van een koelkast voorziet ook in sanitair warm water.

Verbrandingsmotor

Een micro-wkk werkt dankzij de verbranding van aardgas of propaan en voedt zo een hetelucht- of stirlingverbrandingsmotor. De motor drijft een wisselstroomgenerator aan die de mechanische energie in elektriciteit omzet. Warmtewisselaars recupereren de vrijgekomen warmte die dient om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

Netstroom blijft nodig

Als de elektriciteitsbehoefte groter is dan de hoeveelheid elektriciteit die het wkk-systeem produceert, neemt het distributienet het over. Dus ook al heb je een wkk in je woning, toch blijf je afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarnaast kan een micro-wkk ook maar een beperkte hoeveelheid elektriciteit leveren op korte tijd. Het is perfect mogelijk dat de elektriciteit van de micro-wkk volstaat voor de microgolfoven , maar dat je een beroep moet doen op netstroom zodra je nog een ander toestel inschakelt.

Wanneer interessant?

Hoe meer je een woning verwarmt, hoe meer elektriciteit je produceert. Hier zit meteen het grote nadeel van wkk's. Ze zijn niet interessant in zeer goed geïsoleerde woningen met een beperkte warmtebehoefte. In die zin is de evolutie richting passief bouwen minder goed nieuws voor de wkk.

Wel is deze oplossing nuttig voor gemeenschappelijke projecten, zoals wijken. Ook voor mensen met een grote warmtebehoefte (grote woning, zwembad, …) is een wkk-systeem een mogelijke optie. Producenten zijn dan ook volop bezig met de ontwikkeling van micro-wkk’s voor particulier gebruik.

Tip: ontdek of een micro-WKK iets voor jouw woning is.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media