Vanaf 2014 investeren in hernieuwbare energie of beter doen dan het E-peil

Vanaf 1 januari 2014 wordt de energieregelgeving weer aangescherpt. Vanaf dan moet elk nieuw woongebouw voorzien zijn van een hernieuwbaar energiesysteem óf 10 % onder het dan geldende E-peil duiken.

Wat is een 'nieuw woongebouw'?

 • zonnepanelen PV-panelen
  Foto Verisol
 • isolatie isoleren
  Foto Isoterra
 • isolatie dak dakisolatie plat dak
  Foto Recticel Insulation
 • geld lenen bank fortis
  Foto Thuis in geldzaken

Elke nieuwbouw uiteraard, maar de definitie is breder. Minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche: "Het gaat hier om elk nieuw op richten woongebouw waarvoor een melding of stedenbouwkundige vergunning nodig is. Deze eisen gaan dus niet op voor een kleine verbouwing, maar wel voor volledige renovaties: een woning strippen en herbouwen, bijvoorbeeld.”

Op weg naar bijna energieneutraal

In 2021 moeten alle nieuwe woningen 'bijna-energieneutraal' zijn. Zoals al bleek uit het artikel Bijna energieneutraal: hoe geraken we er? is die term nog niet vast omlijnd. Wat wel vast staat, is dat isolatie en hernieuwbare energie een centrale rol zullen spelen. Het eerste om de energievraag laag te houden, het tweede om die vraag op een duurzame manier in te vullen.

Optie 1: groene energie

Minister Van den Bossche schakelt nu een versnelling hoger. Ze verplicht bij nieuwe gebouwen vanaf 2014 een systeem dat groene stroom genereert. Daarmee volgt ze een Europese richtlijn. Maar over welke systemen hebben we het dan? Als bouwheer heb je de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt.

Optie 2: E-peil minus 10 %

"Maar er is een tweede optie", aldus de minister. "Als je geen systeem voor hernieuwbare energie installeert, ben je verplicht om 10 % onder het wettelijke E-peil te duiken. Voor een bouwvergunning van 2014 wordt dat dus E54 in plaats van E60. Hoe je dat doet, bepaal je zelf: extra isoleren, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een nog energiezuiniger verwarmingssysteem,… Lukt dat niet, dan volgen er sancties."

"Keuze ligt bij de bouwheer"

Beter isoleren is voor ons de eerste logische stap naar een energiezuinige woning. Is het dan niet vreemd dat isoleren door deze maatregel een soort achterpoortje wordt en hernieuwbare energie de absolute prioriteit? "Als overheid hebben wij doelstellingen op beide gebieden. Een Europese richtlijn verplicht ons om vanaf 2014 een aandeel hernieuwbare energie in te voeren", benadrukt minister Van den Bossche. "Maar wij hebben ervoor gezorgd dat je als bouwheer nog steeds een keuze hebt. Aan jou om te beslissen voor welke optie je gaat."

Lange termijn vs onmiddellijke meerkost

Voor welke optie je ook kiest, het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe maatregel zich vertaalt in een meerkost van enkele duizenden euro’s. Extra isolatie en hernieuwbare energie betalen zich op termijn natuurlijk terug, maar dat neemt niet weg dat de bouwkost in eerste instantie oploopt.

"Banken moeten leningen aanpassen"

De Vlaamse Confederatie Bouw kijkt hiervoor richting de banken. "De financiële instellingen moeten zich aanpassen en meewerken om kandidaat-bouwers te helpen deze extra investeringsdrempel te nemen", luidt het in een persbericht. "Hun hypothecair kredietbeleid kan niet langer uitsluitend op het inkomen van gezinnen gebaseerd zijn. Bij de toekenning van hypothecaire kredieten moeten zij ook het terugverdieneffect van de investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie in rekening brengen."

Discussieer mee op het forum

Wat vind jij van de nieuwe maatregel? Laat je stem horen op het forum!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media