10 miljoen euro voor warmte van de toekomst

De Vlaamse regering doet een warme oproep voor projecten rond groene warmte, zoals warmtenetten. De toekomst, én een prioriteit, klinkt het in een persbericht.

  • Warmtenet
  • Warmtenet

De overheid heeft hiervoor 10,2 miljoen euro veil. Het is trouwens niet de eerste oproep. Al voor de vierde keer wil de minister van Energie miljoenen investeren. Maar nog nooit zo veel als nu. Een signaal.

Warmtenetten?

Als er één technologie moet doorbreken, zijn het de warmtenetten. Ondergrondse leidingen die hele blokken en zelfs steden van warmte voorzien. Die warmte moet komen van bedrijven en industrie. Overbodige energie die vele anderen dus nog kunnen gebruiken.

Maar er is ook aandacht voor alternatieven, zoals geothermie, biomethaan en andere groene warmteprojecten. "Zij kunnen mee helpen om de milieudoelstellingen te behalen voor 2020", meent energieminister Annemie Turtelboom.

Vlaming verwarmt volop

Groene alternatieven voor de toekomst zijn noodzakelijk, oppert Turtelboom. Zeker als je de cijfers erbij neemt.

55 % van het totale energieverbruik dient voor verwarming en koeling. En 'maar' 23 % voor elektriciteit. Bovendien is groene warmte volgens de cijfers 6 tot 14 keer goedkoper dan groene stroom. Extra reden om in te zetten op onder meer warmtenetten, klinkt het.

Buurlanden geven goede voorbeeld

Maar er is nog veel werk aan de winkel, ondanks al heel wat goede initiatieven in ons land. Zeker als je vergelijkt met onze buurlanden.

In Denemarken ligt namelijk al 30.000 kilometer aan warmteleidingen onder de grond. En twee derde van alle warmteverbruikers is op dit net aangesloten. Een ambitie die ook de Vlaamse regering graag wil waarmaken.

Kaart voor heel Vlaanderen

De bestaande netten in ons land krijgen intussen een plaatsje op een kaart. Deze warmtekaart zal ook aanduiden waar de aanleg van warmtenetten in de toekomst mogelijk is.

Zo hoopt de overheid mee de drempel te verlagen voor initiatiefnemers. De kaart moet klaar zijn tegen eind dit jaar.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media