Warmtepomp installeren en onderhouden: waarop letten?

Wat komt er allemaal kijken bij de installatie van een warmtepomp? En waar moet je rekening mee houden? Besteed ook voldoende aandacht aan het onderhoud. Vergeleken met een klassieke cv-ketel op aardgas of stookolie vergt een warmtepomp nauwelijks onderhoud. Toch mag je een aantal dingen niet uit het oog verliezen.

1. Installatie

Technische installatie

De installatie van een warmtepomp neemt niet meer tijd in beslag dan voor een klassieke gas- of stookolieketel. De sanitaire installaties zien er niet anders uit en ook de opbouw van de vloer- of wandverwarming gebeurt in principe op dezelfde manier. Op één of maximum twee werkdagen is de klus in de meeste gevallen dan ook geklaard.

Aanleg captatienet (putboringen of buizennet)

Hou rekening met de aanleg van het horizontale of verticale captatienet als je kiest voor een geothermische warmtepomp. Bij een verticaal captatienet zijn putboringen vereist (meestal door een onderaannemer van de verwarmingsinstallateur). Deze kunnen gebeuren tijdens of voor de ruwbouwfase, of gelijktijdig met de technische installatie. De eerste optie is het handigst, zowel qua planning als qua bereikbaarheid van de bouwwerf.

De aanleg van een horizontaal captatienet neemt meer tijd in beslag. Daar staat tegenover dat je dit eventueel zelf kan doen. Trek hier voor alle zekerheid twee dagen of meer voor uit en huur een degelijke graafmachine.

Bij renovatie

In een bestaande woning is de installatie van een warmtepomp complexer. Zeker als je ook de radiatoren vervangt of verschillende afgiftesystemen met elkaar combineert. Dat betekent meer regelwerk, meer materiaalkosten en meer werkuren.

Ben je aan het (ver)bouwen, maar heb je nog niet het budget voor een warmtepomp? Hou dan rekening met deze aandachtspunten zodat je later makkelijker kan overschakelen.

2. Hoe onderhoud je een warmtepomp?

Verplichte keuring van het koelcircuit

Vergeet niet het koelcircuit van de warmtepompinstallatie elk jaar te laten controleren door een gecertificeerde koeltechnieker. Of om de 24 maanden als het systeem is uitgerust met automatische lekdetectie. Deze regel geldt ook voor hermetisch gesloten systemen met minder dan 6 kg koelmiddel (de meerderheid van de geothermische warmtepompen). Veel fabrikanten verplichten je om het onderhoud door een van hun installateurs te laten uitvoeren als je wil genieten van garantie.

Reinigen buitenunit

Heb je een lucht-lucht- of lucht-waterwarmtepomp, reinig dan één à twee keer per jaar de buitenunit door stof en bladeren te verwijderen. Zo blijft de aanvoer van lucht gevrijwaard.

Controleer regelmatig de voordruk van de expansievaten en de systeemdruk van de installatie. De drukwaarden kan je eenvoudig aflezen van de manometers. Raadpleeg de servicehandleiding van de fabrikant voor de correcte waarden.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media