Zonnepanelen installeren en onderhouden: waarop letten?

De meeste PV-installaties installeer je tegenwoordig op een dag. Maar wat komt er zoal bij kijken? En waar hou je vooraf best zeker rekening mee? Eenmaal je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, is een regelmatige poetsbeurt aangewezen.

Aandachtspunten vooraf

Bereken goed hoeveel je denkt te gaan verbruiken. Een alleenstaand koppel jaagt nu eenmaal minder elektriciteit erdoor dan een gezin met drie kinderen. Je mag rekenen op een verbruik van 1.000 kWh per persoon, per jaar. Op basis van je geschatte bereik kies je hoeveel PV-panelen je gaat leggen.

Heb je wel ruimte genoeg op je dak? Voor een schuin dak mag je rekenen op minstens 1,6 m² per paneel. Voor ons gemiddeld gezin betekent dat dus ongeveer 26 m². Voor een plat dak is dat minstens 2,5 m² per zonnepaneel, om te vermijden dat de PV-panelen in elkaars schaduw komen te liggen. Denk je ook te gaan uitbreiden in de toekomst? Hou dit ook al in het achterhoofd als je de nadenkt over de plaats van de panelen.

Het vermogen van je omvormer kies je op basis van de capaciteit van je PV-panelen, en liefst 10 tot 20% minder voor een beter gemiddeld rendement op jaarbasis. Laat de installateur de optimale omvormer berekenen. Je hebt omvormers met of zonder transformator. Die laatste halen een lichtjes hoger rendement en zijn ook geruislozer.

Plaatsen van PV-panelen

  • Een PV-paneel weegt ongeveer 20 kg. Die je bovenop je (schuin) dak moet krijgen. Bovendien werk je ook met elektriciteit. Neem dus de nodige veiligheidsvoorschriften in acht.
  • Op je dak bevestig je een draagstructuur met railsysteem waarop je nadien de panelen plaatst en aan elkaar koppelt. Een aarding is verplicht, aangezien je met metaal werkt. Daarom is een beschermingsgeleider nodig van de metalen delen van de installatie
  • In serie of parallel? De zonnepanelen worden in serie gekoppeld op 1 omvormer. Binnenin de zonnepanelen zijn de zonnecellen gegroepeerd twee of meer series. Als bepaalde zonnecellen minder goed werken, heeft dat dan alleen invloed op de getroffen serie. Bij gedeeltelijke schaduw op het dak kan het interessant zijn het zonnedak op te splitsen in meerdere aparte series zonnepanelen, of om moduleomvormers (1 per paneel) te voorzien.
  • Zorg ervoor dat je gelijkstroomkabel ergens door het dak kan komen. En dat die tot bij de omvormer kan geraken.
  • Hoe meer gericht naar het zuiden, hoe hoger het rendement. Maar tot zuidoost of zuidwest verlies je slechts 5 % aan opbrengst t.o.v. het zuiden. De helling voor je dak mag ook variëren tussen 20 en 60° zonder veel opbrengstverlies.
  • Handig bij renovaties: PV-panelen die een deel van de dakbedekking vervangen. Dit is ook wel een duurdere oplossing.

Wat bij een plat dak?

Er zijn verschillende manieren om een PV-installatie te bevestigen op een plat dak. Zorg ervoor dat de constructie voldoende verankerd of verzwaard is (vraag een correcte stabiliteitsberekening). De levensduur van een PV-installatie ligt op ongeveer 25 jaar. Je dakbedekking moet dus zeker sterk genoeg zijn.

Bij de installatie op een plat dak ga je normaal gezien niet door het waterdichte membraan. Gebeurt dat toch, dan moet je de gaatjes rondom nauwkeurig dichten.

Je kabel moet afgeschermd zijn van weer en wind, maar ook van ozon en uv-straling. Daarom moet je ook kabelgoten voorzien.

Plaatsen van omvormer

Je plaatst je omvormer best op een koele, droge en bereikbare plek, om oververhitting en corrosie te vermijden. Best niet in leefruimtes, omdat de omvormer toch lichtjes geluid maakt. Je mag de omvormer ook niet in een gesloten kast hangen.

Hoe korter de afstand tussen PV-panelen en omvormer, hoe kleiner het energieverlies. Bespreek dus samen met de installateur het optimale traject van de kabels op het dak naar de omvormer. Let op: plaats je omvormer niet op zolder als die niet geïsoleerd is, omdat er dan kans op oververhitting is in de zomer. Ook al ligt je zolder het dichtst bij je PV-panelen.

Tip: zorg dat er in je elektriciteitskast nog voldoende ruimte is voor je groenestroomteller en een extra zekering indien nodig.

Eerst nog keuren

Voordat je van je zonnepanelen kan genieten, moet je eerst nog je installatie laten keuren door een erkende keurder. Ten slotte moet je alles nog aanmelden bij de netbeheerder.

Tijd voor het onderhoud

Zonnepanelen zijn voor een stuk zelfreinigend, dus echt veel moet je er niet naar omkijken. Voor een optimaal rendement is een regelmatige poetsbeurt wel aangewezen.

1. PV-panelen inspecteren

Inspecteer de PV-installatie geregeld. Let daarbij op bladeren, stuifmeel of eventuele uitwerpselen van vogels. Deze zorgen voor een rendementsverlies, ook al bedekken ze maar een klein stukje van de panelen. Betekenisvol rendementsverlies treedt pas op bij zware vervuiling. Daarom volstaat het in de meeste gevallen om de PV-installatie één keer om de twee jaar te reinigen.

2. PV-panelen reinigen

Doe dit als de zon niet te hard schijnt, zodat het water aan een traag tempo opdroogt en er weinig resten achterblijven. Geen zin om op het dak te kruipen? Spuit de panelen dan zuiver met de tuinslang (geen hogedrukreiniger). Kan je vlot bij de panelen, gebruik dan lauw water, milde zeep (geen allesreiniger of schuurmiddel) en een zachte spons of lichte doek. Een telescopische ruitenwisser is handig als je liever met je voeten op de grond blijft. Je kan het reinigen van je zonnepanelen ook overlaten aan een glazenwasser.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media