Kocht jij al groene energie via groepsaankoop?

Behoor jij tot een van de 400.000 gezinnen die al minstens een keer deelnamen aan een groepsaankoop zonnepanelen of groene energie? Zoja, dan is de kans groot dat je heel wat bespaart. Gemiddeld bespaar je jaarlijks 210 euro uit op je energiefactuur en 1.000 euro op de aankoop van zonnepanelen.

  • zonnepanelen
    Foto STIEBEL ELTRON
  • budget

400.000 gezinnen kozen voor zo'n investering, dat blijkt uit cijfers van iChoosr, marktleider in groepsaankopen. Dat gebeurde vooral in samenwerking met provincies. Het aantal geïnteresseerden ligt nog hoger.

600.000 Vlaamse gezinnen tonen interesse

Één gezin op vijf is nieuwsgierig naar de aankoop. Sinds de start in 2008 hebben bijna 600.000 Vlaamse gezinnen zich minstens een keer ingeschreven voor een groepsaankoop zonnepanelen of groene energie. Inschrijven betekent niet automatisch deelnemen, maar een voorstel overwegen. Twee op de drie geïnteresseerden op de lijst volgden uiteindelijk het voorstel.

Hoe werkt het?

Je schrijft je vrijblijvend in als je interesse hebt in een bepaald product. Erkende leveranciers krijgen de kans om een goede prijs aan te bieden tijdens een veiling. Hoe groter de groep, hoe beter voor de prijs. Na de veiling krijg je een persoonlijk voorstel van de winnende leverancier. Hierna beslis je pas of je ingaat op het voorstel of niet.

Scherpe prijzen

Het veilingprincipe maakt dat de aangeboden prijzen veel lager liggen dan die op de actuele markt. Zo zorgde een eerdere groepsaankoop van iChoosr ervoor dat de deelnemers gemiddeld 210 euro per jaar uitspaarden voor energie. En voor een zonnepanelensystemen betaalden ze 1.000 euro minder dan de marktprijs.

Met gemak minder betalen

Het grote succes waarbij twee op de drie Vlamingen voor een groepsaankoop kiest, ligt niet alleen aan de lage prijzen. Cas Bijlholt, partner bij iChoosr, denkt aan een tweede verklaring: “Het succes is ook te danken aan het grote gemak dat een groepsaankoop biedt aan de consumenten. Zij moeten niet meer uren besteden aan uitzoekwerk rondom de juiste producten, kwaliteit en leveranciers.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media