“Geothermische warmtepomp interessantste keuze voor lage-energiewoning”

Er bestaan verschillende warmtepompen die warmte onttrekken aan de natuur. De geothermische warmtepomp is daar een van.  “De steeds strengere EPB-eisen doen mensen goed nadenken over hun technische installaties”, vertelt Davy Proost van Arkana. “In onze nieuwe dossiers merken we dan ook een sterke stijging  van deze geothermische warmtepompen.” Ook Paul en Hilde uit Malle zien de voordelen en kozen voor een geothermische warmtepomp in hun nieuwbouwwoning.

 • NRGeo
  © NRGeo
 • NRGeo1
  © NRGeo
 • NRGeo4
  © NRGeo
 • NRGeo3
  © NRGeo

“50 % van onze BEN-woningen die we de laatste twee jaar bouwden, werden voorzien van een geothermische warmtepomp”, klinkt het bij Arkana. “Het is dan ook een van de meest rendabele energetische oplossingen, maar ook meteen de duurste. Mooi meenomen is dat je met een geothermische warmtepomp ook passief kan koelen. Dat maakt ook airco overbodig.”

Verticaal of horizontaal?

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de ondergrond. Dat kan op twee manieren: met verticale putboringen of met een horizontaal captatienet. “Wij geven de voorkeur putboringen”, legt Proost uit. “Hiervoor is slechts een kleine oppervlakte nodig.”

“Een horizontaal captatienet kan alleen op grotere percelen toegepast worden. Het dwarsboomt ook latere mogelijkheden in de tuin, zoals bijvoorbeeld de bouw van een zwembad of eventueel bijgebouw.”

Waarop letten?

“Bij verticale putboringen heb je weinig tuinoppervlakte nodig. Je kan de boring zelfs onder de woning plaatsen”, vertelt Proost. “Toch is niet elke bodem geschikt voor een geothermische warmtepomp. Om dat te achterhalen, moet je eerst een bodemonderzoek laten uitvoeren. De waterdoorlatendheid van de grond speelt een belangrijke rol. Bovendien moet er ook grondwater aanwezig zijn.”

“De tuin moet goed bereikbaar zijn voor de machines waarmee we de putboringen uitvoeren. Het is ook mogelijk de putboringen te doen voor de funderingswerken, mocht dat nodig zijn”, gaat Proost verder. “En houd ook rekening bij het ontwerpen van de technische ruimte. De installatie van een warmtepomp neemt meer plaats in beslag dan een eenvoudige condensatieketel. Breng je architect tijdig op de hoogte.”

Kostenplaatje

Voor een geothermische warmtepomp met verticale boringen mag je beginnen tellen vanaf 21.000 euro. Een grote investering. “De terugverdientijd is afhankelijk van het project”, klinkt het bij Arkana. “Als door de toepassing van de warmtepomp het E-peil voldoende zakt, heb je ook vaak recht op bepaalde subsidiemaatregelen.”

“Toch merken we dat niet enkel de prijs en de terugverdientijd beslissingscriteria zijn voor de keuze van een warmtepomp. De particulier maakt deze keuze veel eerder omwille van het comfort, de passieve koelingsmogelijkheden, het beperkte onderhoud, de onafhankelijkheid van het gasnet en de positieve invloed op het E-peil.”

Premies

Vanaf 1 januari 2017 worden de premies voor warmtepompen uitgebreid. Een geothermische warmtepomp kan rekenen op een premie van 4.000 euro, een lucht-waterwarmtepomp 1.500 euro, een hybride lucht-waterwarmtepomp is goed voor 800 euro en tenslotte krijg je voor een lucht-luchtwarmtepomp een premie van 300 euro. Alle premies bedragen maximaal 40% van de factuur. Benieuwd op welke premies jij recht hebt? Check het via onze premielinker.

 

“Het was een dure ingreep, maar ze draagt bij aan de waarde van onze woning”

Paul en Hilde kozen voor verticale geothermie bij het bouwen van hun nieuwbouwwoning in Malle: “We wilden een lage-energiewoning en daarvoor was geothermie het meest interessant,” legt Paul uit. “Bovendien is het een toekomstgerichte keuze. Een geothermische warmtepomp draagt bij aan de waarde van onze woning.”

Het koppel koos voor verticale boringen, omdat dat volgens de aannemer betere effecten zou hebben. “De werken verliepen vlot”, legt Paul uit. “Er zijn geen problemen geweest. Onze woning was vlot bereikbaar. Ze hebben geboord tot op dieptes van 45 en 75 meter diep.”

Ondertussen wonen Paul en Hilde zo’n drie maanden in hun nieuwe woning. “Het is nog een beetje zoeken wat betreft de warmteregeling”, klinkt het. “De passieve koeling heeft zijn nut al bewezen tijdens de hittegolf in september, en ook nu zitten we lekker warm. Maar de temperatuur schommelt natuurlijk minder snel dan anders. We moeten onze weg nog een beetje in vinden, maar dat komt zonder twijfel goed.”

Wat betreft de kostprijs, is het koppel positief: “Het was een dure ingreep. Maar hebben wel een E-peil onder 30. We kregen een premie en profiteren de rest van ons leven van een lagere energiefactuur.”

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met de Vlaamse Confederatie Bouw. Zelf nog meer nood aan BEN-inspiratie? Blader eens door onze rubriek 'Huizen kijken' en neem een kijkje op de website van de VCB.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media