livios logo

3 nieuwtjes uit de (ver)bouwwereld

Goed nieuws voor appartementsbewoners: binnenkort kan je makkelijker zonnepanelen laten plaatsen op je gemeenschappelijk dak. Heb jij nog asbest op je dak? Voortaan kan je beroep doen op een dakaannemer die aangesloten is bij het asbestveilig charter. Nog opmerkelijk nieuws: begin 2018 waren er meer nieuwbouwvergunningen.

Binnenkort makkelijker zonnepanelen op appartementsgebouwen?

Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) heeft een conceptnota opgesteld zodat appartementsbewoners binnenkort makkelijker kunnen genieten van zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak.

Foto Getty Images
  

Als appartementbewoner kan je vandaag via het systeem van zonnedelen al investeren in zonnepanelen op het dak van bedrijven. Je aandeel wordt verrekend op je stroomfactuur. Zelf investeren in zonnepanelen op het dak van je appartementsgebouw is juridisch nog moeilijk: het is nog niet mogelijk om de geproduceerde stroom van gemeenschappelijke zonnepanelen te verdelen onder de bewoners. Hierdoor is er in verstedelijkte gebieden minder zonne-energie dan in de rest van Vlaanderen.

Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) heeft een conceptnota opgesteld zodat appartementsbewoners binnenkort makkelijker kunnen genieten van zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak. De conceptnota dient om de juridische drempels weg te werken. “We stellen voor om de regelgeving aan te passen. Zo wordt het juridisch mogelijk en motiveren we Vlamingen meer om energie te delen binnen een bouweenheid. Dat maakt de investering in zonne-energie aantrekkelijker, zeker in verstedelijkte gebieden”, zegt Gryffroy.

Lees alles wat je moet weten over zonnepanelen.

Eerste asbestcongres in Vlaanderen

Heb jij nog asbest op je daken? Ga dan op zoek naar een dakaannemer die zich aangesloten heeft bij het charter. Hij weet perfect welke veiligheidsmaatregelen hij moet treffen.


  

Begin deze maand organiseerden de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en Bouwunie het eerste Vlaamse asbestcongres. Daar werd het charter voor dakaannemers gelanceerd. Zij wagen zich steeds minder aan de verwijdering van asbestdaken omwille van de grote risico’s. Het charter is bedoeld om een veilige manier van werken te waarborgen tijdens het verwijderen van asbest. Dit charter kadert in het Actieplan Asbestafbouw: Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig maken. Heb jij nog asbest op je daken? Ga dan op zoek naar een dakaannemer die zich aangesloten heeft bij het charter. Hij weet perfect welke veiligheidsmaatregelen hij moet treffen.

Meer weten? Lees hier alles over het Actieplan Asbestafbouw. 

Meer nieuwbouwvergunningen in 2018

In de eerste acht maanden van 2018 werden er meer nieuwbouwvergunningen uitgereikt. Zo blijkt uit de statistieken van Statbel. Zowel het aantal vergunde nieuwbouwflats als -huizen lag opmerkelijk hoger. De oorzaak? De strengere nieuwbouwnormen: vanaf 1 januari 2018 werd het S-peil in Vlaanderen ingevoerd. Bouwers anticipeerden hierop door eind 2017 hun bouwvergunning al aan te vragen die dan goedgekeurd werd in het eerste kwartaal van 2018. Daarnaast nemen flats een steeds groter aandeel van de nieuwbouwmarkt in. Op vijf jaar tijd zijn er 21% meer flats vergund. Het aantal huizen daalde in dezelfde periode met 6%.

Meer weten over het S-peil? Lees hier verder.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/52323/3-nieuwtjes-uit-de-ver-bouwwereld/