De gaswarmtepomp: een alternatief voor een elektrische variant

Als het over warmtepompen gaat, denk je waarschijnlijk meteen aan een elektrisch exemplaar. Toch is elektriciteit niet de enige manier om een warmtepomp van energie te voorzien. Een gaswarmtepomp werkt eigenlijk zoals een traditionele warmtepomp, maar dan op gas.

Wat is een gaswarmtepomp?

Een gaswarmtepomp zorgt net zoals een elektrische warmtepomp voor verwarming en voor de productie van sanitair warm water, maar werkt op basis van fossiele brandstof. Een gaswarmtepomp wordt aangestuurd door een gasbrander. Die zorgt voor een drukverhoging en veroorzaakt op zijn beurt hete dampen in de buizen.

Gas- versus elektrische warmtepomp

1. Energievraag en -kost

Een elektrische warmtepomp is vooral interessant als je pv-panelen hebt. Zo niet, dan is een gaswarmtepomp interessanter. Om 1 kWh elektriciteit op te wekken heb je 2,5 keer meer energie nodig dan bij aardgas.

2. Rendement in de winter

Bij een gaswarmtepomp speelt de buitentemperatuur niet zo’n rol in vergelijking met een elektrische warmtepomp. In de koudere maanden verliest een elektrische lucht-waterwarmtepomp bijvoorbeeld net aan rendement en ook je pv-panelen leveren minder op. Bij gaswarmtepompen behoud je een goed rendement, zelfs bij buitentemperaturen van -10 °C.

3. Nieuwbouw of renovatie?

Een elektrische warmtepomp is alleen interessant voor renovaties als je je woning goed isoleert en verwarmt met een lage temperatuursysteem zoals vloerverwarming. Een gaswarmtepomp kan gemakkelijk hogere watertemperaturen leveren en past daardoor perfect in een bestaande woning met verwarming op hoge temperatuur (70°C tot 90°C).

Wanneer is een gaswarmtepomp minder evident? Lees het hier.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media