livios logo

Zuhal Demir: “Renovatiepremies bundelen voor meer duidelijkheid”

De Vlaming vindt energie besparen belangrijk, maar onderneemt nog te weinig actie. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Energieagentschap (VEA). De belangrijkste reden? Een gebrek aan duidelijkheid. Minister van Energie Zuhal Demir verklaart daarom de komende legislatuur meer overzicht te willen brengen met een overkoepelende renovatiepremie.

91% van de Vlamingen vindt energie besparen (heel) belangrijk. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse REG-enquête van het VEA bij 1001 Vlaamse huishoudens. Vlamingen geven ook vaker aan dat ze zuinig omgaan met energie. Toch is de huidige staat van het woningpark niet om over naar huis te schrijven. De belangrijkste reden? De Vlaming heeft meer duidelijkheid nodig: zowel op financieel vlak als over toekomstige energie-eisen, voordelen van energiemaatregelen op de lange termijn en zekerheid op een kwaliteitsvolle en tijdige uitvoering van de werken.

Foto Getty Images
  

Foto Getty Images
  

Overkoepelende premie

Vlamingen willen vooral weten of hun investering het geld waard zal zijn, en hebben graag garanties op vlak van kosten en opbrengsten op de korte en lange termijn. “Ik heb alle begrip voor gezinnen die door de bomen het bos niet meer zien en meer duidelijkheid willen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Daarom gaan we zo veel mogelijk premies rond energiebesparing, kwaliteitsverbetering en woningaanpassing bundelen tot één overkoepelende woningrenovatiepremie. Zo krijgen gezinnen een beter zicht op de financiële ondersteuning bij hun investering.”

Status quo voor isolatie

Waar de Vlaming momenteel in investeert? De aanwezigheid van isolatie blijft al een paar jaar op hetzelfde niveau. Op vlak van dakisolatie en beglazing doen we het het beste: 80% van de Vlaamse woningen beschikt over dakisolatie en maar 10% heeft nog enkel glas. Muur-, kelder- en vloerisolatie zijn dan weer een pak minder aanwezig: amper de helft van de Vlaamse woningen beschikt over muurisolatie, kelder- en vloerisolatie vind je in 37% van de huizen terug.

Koning aardgas

Wat verwarming betreft, blijft de meest gebruikte hoofdbrandstof aardgas (68%), gevolgd door stookolie (16%) en elektriciteit (9%). Slechts 1% van de woningen gebruikt een warmtepomp. Voor ongeveer 84% van de woningen staat een centraal verwarmingssysteem in voor de hoofdverwarming. 15% verwarmt de woning vooral met afzonderlijke verwarmingsapparaten. De ketel van het centrale verwarmingssysteem is gemiddeld tien jaar oud. Voor warm water sluiten de meeste gezinnen een boiler of doorstromer aan op de centrale verwarming. Koken doen Vlamingen vooral op elektriciteit. Op vlak van hernieuwbare energie zijn fotovoltaïsche zonnepanelen het best ingeburgerd.

Wat brengt de toekomst?

Nog volgens het onderzoek heeft 60% van de Vlamingen de komende vijf jaar geen enkele energiebesparende of milieuvriendelijke maatregel op de agenda staan. 20% plant er één, 11% plant twee ingrepen en 12% wil drie of meer doen. Welke investeringen bovenaan de lijst staan? Vooral fotovoltaïsche zonnepanelen (15%), (extra) dakisolatie (14%), een energiezuinige verwarmingsketel (12%) en hoogrendements- of driedubbel glas (12%). Voor een aantal investeringen vormen financiële aspecten de belangrijkste drempel. Energiebesparende of milieuvriendelijke maatregelen zijn vaak geen prioriteit voor de Vlaming.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/55450/zuhal-demir-renovatiepremies-bundelen-voor-meer-duidelijkheid/