livios logo

BEN-bouwen: kijk mee binnen in 4 unieke woningen

Op 1 januari 2021 is het zover, dan wordt BEN de norm voor elke nieuwbouwwoning. In de praktijk verandert er niet veel, want de meeste bouwfirma’s bouwen al een tijdje bijna-energieneutraal. Livios zet voor jou vier projecten in de kijker.

1. Energieneutrale houtskeletbouw in Wetteren

In 2017 bouwde Dewaele deze hedendaagse energieneutrale houtskeletbouw in Wetteren. Met een E-peil van -7 is de woning uiterst energie-efficiënt. Ze is doorgedreven geïsoleerd en voorzien van een lucht-waterwarmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen en een ventilatiesysteem D.

Kubistische bouwvorm

Ook de compacte bouwschil draagt bij tot het lage energieverbruik. De woning verliest enerzijds minder energie door de strakke en kubistische bouwvorm, maar anderzijds verbruikt ze ook gewoon minder energie. Enkel het terras vormt een uitzondering op de strakke vorm: dat ligt vooraan op de eerste verdieping en zorgt voor extra lichtinval in de woning.

Blikvanger in het strakke interieur is de vloer in betonkleur en het contrast tussen witte en zwarte accenten. Verder beschikt de woning over twee badkamers, drie slaapkamers, een bureau, ruime garage en een dakterras met zichtmuur en glazen balustrade. De keuken is op maat gemaakt. Op de buitengevel combineerde de architect een klassieke witte gevelpleister met buitenschrijnwerk in zwart aluminium. De voordeur en garagepoort zijn subtiel weggewerkt in een accentwand.

DewaeleWetterenChrisitophe7

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe8

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe2

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe15

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe17

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe13

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe14

Foto Dewaele Woningbouw
  

DewaeleWetterenChrisitophe18

Foto Dewaele Woningbouw
  

2. Strakke massiefbouw in Eke

Tussen 2017 en 2018 realiseerde Hyboma deze moderne massiefbouw in Eke. Met een E-peil van 24 voldeed ze toen al ruim aan de BEN-norm. Dat komt grotendeels door de uitstekende isolatie en het voorzien van zonnepanelen van 2250 Wp.

Klassieke indeling

De hedendaagse inrichting sluit naadloos aan bij de strakke bouwstijl, waarbij gevelstenen zijn gecombineerd met pleister. De woning heeft een klassieke indeling: een inkomhal met ingemaakte vestiairekast, een L-vormige living, ingerichte keuken, vier slaapkamers, één badkamer, een berging en zowel boven als beneden een toilet.

Om elke centimeter van de woning optimaal te benutten, zijn er diverse inbouwkasten op maat gemaakt. Ook zijn de bewoners erg tevreden over hun onderhoudsvriendelijke keramische tegelvloer en badkamer met inloopdouche en dubbele wastafels.

-Nazareth-CornelisDeSchepperstraat7-03

Foto Hyboma
  

-Nazareth-CornelisDeSchepperstraat7-07

Foto Hyboma
  

-Nazareth-CornelisDeSchepperstraat7-04

Foto Hyboma
  

-Nazareth-CornelisDeSchepperstraat7-05

Foto Hyboma
  

3. Unieke laagbouw met poolhouse

In 2019 bouwde Arkana deze unieke laagbouwwoning met aanpalend een thuiskantoor dat ook dienst kan doen als poolhouse, zorgwoning of kangoeroewoning. De moderne houtskeletwoning is ontworpen op maat van de bouwheer volgens het concept van levenslang wonen.

Oranje details

De witte muren en oranje detailkleur zijn in de hele woning doorgetrokken, in combinatie met aparte verlichtingsarmaturen en kunstobjecten vormt alles een uniek geheel. Het witte maatwerkmeubilair komt terug in de hele woning, van tv-meubel tot keuken, en maatwerkkasten. Dankzij de grote glaspartijen staan de open leefruimtes in nauw contact met de omgeving rondom de woning. Zo genieten de bewoners van een aangename lichtinval en de natuur.

De doordachte architectuur en uitgekiende technieken, waaronder twintig zonnepanelen, resulteren in een comfortabele nul-energiewoning met een E-peil van -16. Zo kunnen de bewoners levenslang genieten van een minimale energiefactuur en krijgen ze gedurende vijf jaar een korting van 100% op de onroerende voorheffing.

antwerpsesteenweg15vosselaar-web-3

Foto Arkana
  

antwerpsesteenweg15vosselaar-web-8

Foto Arkana
  

antwerpsesteenweg15vosselaar-web-18

Foto Arkana
  

antwerpsesteenweg15vosselaar-web-17

Foto Arkana
  

 4. BEN-kijkwoning in Erpe-Mere

Eigen aan een kijkwoning is dat ze kandidaat-bouwers inspireert. In 2017 bouwde Blavier deze kubistische BEN-kijkwoning met een E-peil van 30. Qua architectuur vallen de moderne stijl en grote glaspartijen op.

Slimme indeling

Compact bouwen is steeds meer de norm. Ook deze kijkwoning in Erpe-Mere staat op een eerder bescheiden perceel. Maar dankzij een slimme indeling van de woning zijn de woonruimte en de beleving van het interieur optimaal benut. Je beschikt er over alle comfort. Beneden liggen er keramische tegels, boven parket. De open keuken kijkt uit op velden en heeft een eiland met houten eettafel dat doorloopt in de leefruimte.

Wooncomfort

Om thuiswerk toe te laten, is de kelder met betonnen gietvloer volledig ingericht als professionele ruimte, met een aparte ingang. Ook de energiebesparende technieken vergroten het wooncomfort aanzienlijk. Naast een uitstekende vloer-, dak- en muurisolatie zijn er ook 23 zonnepanelen voorzien.

P1455915

Foto Blavier
  

P1455919

Foto Blavier
  

Blavier-2017B-049

Foto Blavier
  

bewerkt

Foto Blavier
  

1

Foto Blavier
  

Blavier-2017B-0551

Foto Blavier
  

 

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/59147/ben-bouwen-kijk-mee-binnen-in-4-unieke-woningen/