Terugdraaiende teller: installatie nieuwe digitale meters gepauzeerd

Heb jij zonnepanelen en beschik je nog over een analoge elektriciteitsmeter? Dan kan je nog minstens tot het begin van april gebruik maken van het systeem van de terugdraaiende teller. De Vlaamse regering zet de installatie van digitale meters tijdelijk op pauze om de compensatieregeling voor getroffen zonnepaneleneigenaars eerst op punt te stellen.

Het Grondwettelijk hof maakte vorige week komaf met het systeem van de terugdraaiende teller, waar ook Vlaamse zonnepaneleneigenaars met een digitale meter in principe nog vijftien jaar lang van konden genieten. Het grootste voordeel van die regeling was dat je het teveel aan energie dat je zonnepanelen op piekmomenten opwekten in het elektriciteitsnet kon injecteren en het er op andere momenten weer af kon halen. Op die manier kwam je elektriciteitsverbruik op ongeveer nul uit.

Eerst compensatie uitwerken

De voornaamste reden dat de installatie van digitale meters voorlopig op pauze staat? De Vlaamse regering is van plan om een compensatieregeling op te starten voor gedupeerde zonnepaneleneigenaars. Tot de regering die regeling volledig wettelijk heeft uitgewerkt en de bevolking daar concreet over kan informeren, zet het de vervanging van oude analoge door nieuwe digitale meters op pauze. Als je nog niet over een digitale elektriciteitsmeter beschikt, kan je dus nog minstens tot begin april van het systeem van de terugdraaiende teller gebruik maken.

Eenmalige premie

De Vlaamse regering voorziet een half miljard euro om het financiële verlies van zonnepaneleneigenaars te beperken. Beschik je al over een digitale meter? Concreet ontvang je dan dit jaar nog een eenmalige premie waardoor je op een rendement van 5% op je investering kan rekenen. Ben je nog niet overgeschakeld? Dan krijg je op een later moment nog een compensatie. Momenteel is 2029 het richtjaar om de hele operatie af te werken.

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is het exacte bedrag dat je ontvangt onder meer afhankelijk van het jaar van ingebruikname en het vermogen van je zonnepanelen, de eventuele installatiedatum van je digitale meter en alle overheidsvoordelen waar je al gebruik van kon maken. “Daardoor ontvangen gezinnen die hun zonnepanelen pas in 2020 installeerden bijvoorbeeld een hoger compensatiebedrag dan eigenaars die nog voordeel hadden van de groenestroomcertificaten”, zegt Zuhal Demir. Het bedrag dat je krijgt, kan in ieder geval niet hoger liggen dan 4.360 euro.

Wat met thuisbatterij- en warmtepompeigenaars?

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit en voormalig minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) afhangt, komt er een extra oplossing voor warmtepompeigenaars en gezinnen die elektrisch verwarmen. Zuhal Demir liet alvast weten om die specifieke gevallen de komende maanden te bekijken en eventueel mee in de compensatieregeling op te nemen. Eerder was er al sprake van dat het compensatiebedrag voor eigenaars van zonnepanelen en een warmtepomp of thuisbatterij tot 30% van het rendement van hun investering zou kunnen bedragen in plaats van de eerder genoemde 5%.

Wil je meer weten of heb je vragen over de financiële compensatie? Hier kan je terecht.

Bron: Het Laatste Nieuws

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media