Zo investeer je duurzaam zonder terugdraaiende teller

Nu het Grondwettelijk Hof heeft beslist dat zonnepanelengebruikers geen recht hebben op een terugdraaiende teller, blijven zo’n half miljoen Vlaamse gezinnen – bijna letterlijk – in de kou staan. Overtollig opgewekte energie verdwijnt dus voortaan naar het energienet en dat is een serieuze financiële domper als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen. Om je eigen verbruik een boost te geven en zo het verlies tot een minimum te beperken, biedt GPC Europe twee alternatieve oplossingen.

Slimme batterijoplossingen

GPC Europe, specialist in fotovoltaïsche zonne- en energieproducten, ziet slimme batterijen als een oplossing om het verlies van de terugdraaiende teller te compenseren. Als je een elektrische batterij installeert, kan je de verloren energie daarin opslaan om ze later te gebruiken. Met een relatief kleine batterij kan je je eigen verbruik al verdubbelen en zo efficiënter omspringen met je opgewekte energie.

  • GPC Europe zonnepanelen zonder batterij
    © GPC Europe
  • GPC Europe zonnepanelen met batterij
    © GPC Europe

Slimme sturing voor thermische opslag

Overtollige zonne-energie kan ook worden opgeslagen in warmte. Je ongebruikte energie wordt dan omgeleid naar bijvoorbeeld een boiler, warmtepomp of ruimteverwarming op accumulatoren. Met de slimme sturingen van GPC kan je zo je boiler warm stoken op momenten dat de hoeveelheid opgewekte zonne-energie hoger ligt dan het verbruik. Op die manier vermijd je dat de energie verloren gaat op het elektriciteitsnet en kan je per jaar heel wat kWh aan energie bijhouden.

Meer info: www.gpceurope.com

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media