Extra premie voor wie zonnepanelen combineert met warmtepomp

Sinds het Grondwettelijk Hof de regeling rond de terugdraaiende teller heeft afgeschaft, heerst er bij zonnepanelen- en warmtepompeigenaars heel wat (financiële) onzekerheid. Na de compensatieregeling voor gezinnen die al over een digitale meter en zonnepanelen beschikken, heeft de Vlaamse regering nu een nieuwe oplossing uitgewerkt die specifiek geldt voor eigenaars van een warmtepomp. Wat houdt die premie precies in?

Minister van Energie Zuhal Demir heeft een voorstel ingediend om de 31.000 Vlaamse gezinnen die zonnepanelen met een warmtepomp combineren te compenseren. Concreet gaat het om een bijkomende investeringspremie van 1.163 euro die met terugwerkende kracht geldt. De eenmalige premie komt nog bovenop de eerder overeengekomen compensatie waarop ongeveer 100.000 gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter recht hebben, die hen een rendement van 5% over een periode van vijftien jaar op hun zonnepanelen moet garanderen. De voorwaarde voor de nieuwe premie? Je moet je warmtepomp voor 31 december 2020 voor het eerst in gebruik hebben genomen.

Ook voor windturbine en warmtekrachtkoppeling

Niet alleen mensen met zonnepanelen en een warmtepomp komen in aanmerking voor de nieuwe steunmaatregel. Ook 530 gezinnen met een warmtekrachtkoppelingsinstallatie of een kleine windturbine maken er aanspraak op. Haal je je energie uit warmtekrachtkoppeling? Dan heb je recht op een premie tot 5.907 euro per kW vermogen aan brandstofcellen. Staat er een kleine windmolen in je tuin? Dan kan de premie oplopen tot 7.175 euro per kW. Net als bij de regeling rond de digitale meter ontvang je het bedrag dat overeenkomt met een rendement van 5% op vijftien jaar tijd.

Eerst advies

Om uiteindelijk niet op haar stappen te moeten terugkomen, wacht minister Demir eerst nog op advies van de Raad van State vooraleer het voorstel te officialiseren. “We willen niet opnieuw beloftes maken die we niet kunnen inlossen”, zegt Zuhal Demir in De Standaard. “Dat is in dit dossier al te vaak gebeurd. Daarom hebben we achter de schermen alle opties eerst grondig bestudeerd, en dit voorstel lijkt zowel haalbaar als betaalbaar.” In de beoogde vorm zou de nieuwe regeling in totaal 37,2 miljoen euro kosten. Dat bedrag komt uit de begroting en wordt dus niet doorgerekend via de energiefactuur.

Waarschijnlijk kan je vanaf het najaar van 2021 de premies aanvragen. Heb je al een digitale meter? Dan krijg je zes maanden de tijd om je aanvraag in te dienen. Werk je nog met een klassieke, analoge elektriciteitsmeter? Dan geldt de termijn van zes maanden zodra je over een digitale meter beschikt en ten laatste eind 2025.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media