livios logo

Stookolieketel plaatsen na 2021? 3.000 euro boete

Vanaf 1 januari 2022 is het niet langer toegelaten om nog een nieuwe stookolieketel te plaatsen. Je mag een bestaand exemplaar ook niet vervangen door een nieuwe ketel als er in jouw straat een aardgasnet aanwezig is. Installeer je na dit jaar toch nog een stookolieketel? Dan riskeer je een boete van minstens 3.000 euro.

Het nakende verbod op nieuwe stookolieketels komt niet uit de lucht gevallen: het maakte deel uit van het Vlaamse regeerakkoord. De parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) hebben nu een voorstel voor een decreet ingediend om die belofte in de praktijk om te zetten. De reden voor de afschaffing? Vooral de CO2-uitstoot omlaag krijgen.

Hoewel de CO2-uitstoot door stookolie aan het dalen is, was de brandstof in 2019 toch nog goed voor 35% van de broeikasgasuitstoot van alle Vlaamse woon- en andere gebouwen en voor 10% van alle Vlaamse uitstoot die niet van de zware industrie afkomstig is. Volgens de drie indieners zijn er intussen genoeg milieuvriendelijke alternatieven voor stookolie beschikbaar, zelfs als je je niet op een aardgasnetwerk kan aansluiten. Ze denken daarbij in de eerste plaats aan klimaatvriendelijke oplossingen als (hybride) warmtepompen, maar zien ook houtpellets als een optie. Een andere mogelijkheid is propaangas.

Stookolie mazout stookolieketel bijvullen

Het nakende verbod op nieuwe stookolieketels komt niet uit de lucht gevallen: het maakte deel uit van het Vlaamse regeerakkoord.


© Getty Images  

daikin batibouw 2020 warmtepomp wasplaats wasmachine

Intussen bestaan er milieuvriendelijkere alternatieven voor stookolieketels, zoals (hybride) warmtepompen.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Controle en boetes

Heb je na dit jaar een nieuwe verwarmingsketel nodig en kies je ondanks het verbod toch opnieuw voor stookolie? Dan riskeer je een administratieve boete van 3.000 euro. Bovendien komt daar per individuele gebouweenheid nog 2.000 euro bovenop. Denk daarbij aan de verschillende wooneenheden in een appartementsgebouw. Om de naleving van het verbod te controleren, maakt het decreet ook melding om een databank energieproductie uit te bouwen. Daarin kan de overheid de hoofdverwarming van ieder Vlaams gebouw opzoeken.

Tip: Is er alleen een bepaald onderdeel van je stookolieketel stuk? Dan mag je dat wel nog laten vervangen.

“Energiezuinigheid is meer dan alleen verwarming”

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) juicht het initiatief van de Vlaamse regering toe, maar wijst erop dat verwarming maar een onderdeel is van de energiezuinigheid van je woning. Vaak zijn er meer ingrepen nodig dan alleen een nieuwe verwarmingstechniek. “Er zijn inderdaad milieuvriendelijkere alternatieven voor een stookolieketel, maar de eerste stap is een goede isolatie”, zegt directeur-generaal Marc Dillen. “Zo biedt een warmtepomp pas echt een meerwaarde als je het warmteverlies in je woning kan beperken. Aan zulke investeringen hangt een stevig prijskaartje vast. We raden (ver)bouwers dan ook aan om de renovatiepremies en renteloze lening van de Vlaamse overheid optimaal te benutten.”

Bron: Belga

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/63808/stookolieketel-plaatsen-na-2021-3000-euro-boete/