Btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers naar 6% voor alle woningen

Naast de maatregelen die de federale en Vlaamse overheden twee weken geleden namen tegen de stijgende energieprijzen, zijn er nog enkele wijzingen die in dat kader belangrijk zijn. Zo daalt vanaf 1 april dit jaar het btw-tarief voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen van 21% naar 6% voor alle woningen. Tot nog toe was dit enkel geldig voor woningen ouder dan tien jaar.

Met de maatregel wil de federale overheid particulieren stimuleren over te stappen op duurzame energie. Met zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen doe je een beroep op een hernieuwbare energiebron en kan je je energie-afname van het gewone net drukken, waardoor je minder afhankelijk bent van de fluctuerende energieprijzen. Door het schrappen van de leeftijdsbeperking van tien jaar, komen ook recentere huizen en nieuwbouwwoningen in aanmerking voor het gunstige tarief.

De btw-verlaging voor die woningen jonger dan 10 jaar geldt tot 31 december 2023.

Daarnaast beslist de regering ook om het verlaagde btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw van een woning te verlengen tot eind 2023. De extra beperking voor projecten waarvoor de omgevingsverguning wordt ingediend vanaf 1 juli schuift eveneens met een jaar op.

Stookoliefonds operationeel op 1 april

Nog op 1 april treedt het langbeloofde Stookoliefonds Promaz in werking. Vanaf dan zal deze instantie instaan voor de sanering en financiering van vervuilde gronden door lekkende stookolietanks bij particulieren. Wie met dergelijke verontreiniging wordt of werd geconfronteerd, heeft drie jaar de tijd om een aanvraag tot vergoeding in te dienen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media