Dossier zonne-energie (2): Wat met je panelen of installatie als je verhuist?

Als je als eigenaar van zonnepanelen gaat verhuizen, doe je er dan goed aan om die hele installatie mee te nemen naar je nieuwe woning? Of is het beter om alles op zijn huidige plaats te laten liggen? Als je van plan bent om te verhuizen, mag je vrij kiezen of je je bestaande zonnepaneleninstallatie meeneemt naar je nieuwe stek of niet. Welke optie de interessantste is, hangt van jouw specifieke situatie af. We gingen te rade bij energieleverancier Luminus om je bij je beslissing te helpen.

Je overweegt je zonnepanelen mee te nemen

Is je nieuwe woning geschikt voor je huidige installatie?

Is je nieuwe woning officieel van jou? Ga dan alvast na of het wel mogelijk is om er je oude zonnepanelen op te laten installeren. Hoe zit het met de oppervlakte, oriëntatie en hellingsgraad van je nieuwe dak? Valt er überhaupt zon op? Met die factoren kan je eventueel ook al rekening houden als je nog op huizenjacht bent.

Hoeveel kost het om je zonnepanelen te verhuizen?

Als je je zonnepanelen wil meenemen, hou dan in je achterhoofd dat daar heel wat bij komt kijken. Eerst moet je de volledige installatie namelijk laten ontmantelen en vervoeren, om daarna alles opnieuw te laten opbouwen en aansluiten. In principe vertrouw je zo’n operatie aan een vakman toe, waardoor het je een flinke duit kan kosten. Vraag daarom op voorhand al een offerte aan, zodat je een idee krijgt van de kostprijs. Dat kan zowel bij degene die destijds de installatie voor zijn rekening nam als bij andere firma’s.

Met welke verplichtingen moet je rekening houden?

Als je beslist om de zonnepanelen mee te verhuizen, ben je verplicht om de adresverandering aan je (nieuwe) netbeheerder te melden. Voor je de installatie weer in gebruik neemt, moet je bovendien een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) laten uitvoeren door een erkende keurder.

Wat betekent het voor de verkoopovereenkomst?

“Zonnepanelen die op een dak zijn geplaatst, zijn onroerend van aard”, zegt Margaux Dewitte van Notaris.be. “In principe zijn ze dus inbegrepen in de verkoop(prijs) van je woning. Als je de installatie wil meenemen, moet je dat dus expliciet in de verkoopakte laten opnemen als clausule.”

Wat als je je zonnepanelen niet meteen kan verhuizen?

Wil je je zonnepanelen meenemen, maar kan je ze niet van meet af aan op het dak van je nieuwe woning plaatsen? Dan kan je overwegen om ze tijdelijk ergens anders op te slaan. Laat dat dan wel weten aan je netbeheerder, zodat die de installatie voor de betreffende periode buiten gebruik plaatst. Een AREI-keuring heb je pas nodig wanneer je de installatie weer in dienst wil nemen.

Wat gebeurt er met je groenestroomcertificaten?

Als je de zonnepanelen meeverhuist, blijft de toekenning van de groenestroomcertificaten voor die installatie onveranderd. Zodra je alles opnieuw in gebruik neemt, loopt de teller dus gewoon verder vanaf het punt waar hij gestopt was. Ook de oude minimumprijs van de certificaten blijft geldig. Je moet wel de originele goedkeuring van vóór 14 juni 2015 kunnen voorleggen.

Opgelet: om van de groenestroomcertificaten te kunnen blijven genieten, moet je wel de volledige installatie verhuizen – de zonnepanelen, omvormers én de groenestroommeter dus. Weet ook dat je het recht op je certificaten verliest als je de oude zonnepaneleninstallatie laat opnemen in de EPB-aangifte van je nieuwe woning.

Je overweegt je zonnepanelen te laten liggen

Met welke verplichtingen moet je rekening houden?

Beslis je om de zonnepanelen te laten liggen? Dan verandert samen met je huis ook de installatie van eigenaar. Meld die wijziging wel tijdig aan je netbeheerder. Geef de actuele meterstand door op het moment dat de woning – en dus ook de zonnepaneleninstallatie – officieel niet meer van jou is.

Hoeveel is je huidige installatie nog waard?

Om je huidige installatie aan de nieuwe eigenaar te kunnen verkopen, moet je wel een idee hebben van de restwaarde. Het is echter niet makkelijk om daar een correct bedrag op te kleven. Zonnepanelen gaan namelijk 20 tot 25 jaar mee. En naarmate hun leeftijd vordert, verlaagt mogelijk ook hun rendement. Bovendien zijn niet alleen de fiscale voordelen door de jaren heen sterk gedaald, maar ook de prijzen.

Wat gebeurt er met jouw groenestroomcertificaten?

Zodra je oude zonnepaneleninstallatie van eigenaar verandert, verlies je ook het recht op de groenestroomcertificaten. Als je woning verkocht is, belandt het bedrag van het eerstvolgende certificaat dus op het rekeningnummer van de nieuwe eigenaar. “Maak in de verkoopovereenkomst duidelijke afspraken rond de overname van de groenestroomcertificaten”, adviseert Margaux Dewitte. “Vanaf wanneer geldt die precies? En wat met de certificaten die nog niet zijn uitbetaald?”

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

Gezien de huidige prijzen van nieuwe zonnepanelen is het volgens Luminus interessanter om je oude installatie te laten liggen. Zo bespaar je jezelf de beslommeringen van de verhuis en bovendien is je oude woning meer waard als die over zonnepanelen beschikt. De meerprijs die je daarvoor krijgt, kan je gebruiken om een modern systeem te laten plaatsen dat helemaal is aangepast aan je nieuwe huis. Bovendien kan je met de nieuwe generatie zonnepanelen op een hoger rendement rekenen en heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media