livios logo

Bijna helft van Vlaamse elektriciteit is groen

Bijna de helft van de geleverde elektriciteit in Vlaanderen is groen. Dat blijkt uit het Brandstofmixrapport 2018 van de Vlaamse energieregulator VREG. Maar liefst 45% van de totale geleverde elektriciteit in Vlaanderen kwam van hernieuwbare bronnen: een stijging van meer dan 40% ten opzichte van 2017, toen groene stroom een aandeel van 31,7% had.

Land van oorsprong

Waar die groene stroom vandaan komt? Ongeveer een vijfde (21,5%) komt uit Vlaanderen zelf. In totaal is België goed voor 33,6% van de Vlaamse hernieuwbare elektriciteit. Verder zijn Frankrijk, Noorwegen en IJsland de belangrijkste leveranciers. Meer dan de helft van de groene stroom komt uit waterkracht (51,2%). Biomassa (20,5%) en windenergie (18,2%) vervolledigen de top drie, die onveranderd blijft ten opzichte van 2017. Van alle geleverde stroom in Vlaanderen is  6,3% afkomstig van lokale groene productie. 31% van de geleverde elektriciteit in Vlaanderen kwam uit kernenergie, 24% uit fossiele energiebronnen.

Foto Getty Images

Foto Getty Images

Wat is groene stroom?

Wanneer is je stroom in Vlaanderen officieel groen? Alleen als die afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. De leveranciers bewijzen dat via het Europees systeem van Garanties van Oorsprong. Voor de Vlaamse energiemarkt kopen ze bijvoorbeeld Garanties van Oorsprong voor groene stroom van waterkrachtcentrales uit Noorwegen of IJsland. Omdat die stroom niet altijd fysiek tot op het Vlaamse net geraakt, koop je alleen het bewijs dat er ergens een equivalent van je verbruik aan groene stroom op een energienet werd geïnjecteerd.

Bron: Zero Emission Solutions

11 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/bijna-helft-van-vlaamse-elektriciteit-is-groen/