livios logo

Dubbel zoveel Vlamingen kiezen voor zonnepanelen

In 2016 kochten 24.200 Vlamingen een zonnepaneleninstallatie. De aandacht voor zonne-energie verdubbelt zo ten opzichte van het jaar ervoor. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is tevreden met de resultaten.

De aandacht voor zonne-energie verdubbelde in 2016 ten opzichte van het jaar ervoor met 24.200 installaties.

Foto STIEBEL ELTRON
  

Burgers, klanten of werknemers kunnen dankzij het zonneplan eenvoudig participeren in de zonnepanelen op het dak van overheden en bedrijven.

Foto Solarcompany
  

“Goede investering”

Cijfers van de distributienetbeheerders tonen aan dat Vlaanderen 24.200 nieuwe zonnepaneleninstallaties telde in 2016, wat overeenkomt met 112 megawatt. Tommelein is positief: “Een mooie beweging! Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering.”

Verplichting of vrije wil?

Waarom kiest de Vlaming opnieuw massaal voor zonnepanelen? We vroegen het aan Margot Neyskens, woordvoerder van Bart Tommelein: Vlaanderen staat met deze cijfers haaks op de Europese trend waarbij de aankoopcijfers van zonnepanelen dalen.

Enerzijds is er de verplichting om een deel van je energie uit hernieuwbare energie te halen. Anderzijds doet de minister al het mogelijke om de Vlaming het belang van zonne-energie duidelijk te maken.”

Voorbeeld voor overheden

Tommelein wil graag een stapje verdergaan: “Hoopvolle cijfers. Vooral bij de particulieren blijft het aantal nieuwe zonnepaneleninstallaties mooi stijgen. Maar de overheden moeten het goede voorbeeld geven. En ook de bedrijven probeer ik mee op de kar te krijgen.”

Zonnedelen

Het zonneplan kwam ter wereld om bedrijven en overheden te overtuigen. Zo nam recent een eerste landbouwbedrijf het initiatief om een dak te voorzien van zonnepanelen, om de energie te delen. Blijkbaar is dit juridisch niet zo evident en gaat er veel onderzoek aan vooraf.

Neyskens: “We willen de weg naar zonnedelen vereenvoudigen zodat de bewuste Vlaming sneller hieraan kan deelnemen. Dit is voor ons prioriteit op dit moment.”

“We zullen het daarom makkelijker maken om te ‘zonnedelen’. Overheden en bedrijven kunnen burgers, klanten of werknemers dan eenvoudig laten participeren in de zonnepanelen op hun dak. Zo willen we ervoor zorgen dat er meer middelgrote en grote installaties bijkomen,” zegt Tommelein.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/dubbel-zoveel-vlamingen-kiezen-voor-zonnepanelen/