livios logo

"Ecologisch gezien winnen pellets altijd"

Verwarmen met hout? Toegegeven, het klinkt gezellig... maar tegelijk ook een beetje oubollig. Toch zijn de centrale pelletinstallaties in niets meer te vergelijken met de klassieke stoof.

"Pelletketels, die in tegenstelling tot pelletkachels je hele woning verwarmen, kunnen zowel bij nieuwbouw als renovatie interessant zijn", vertelt Els Vergauwen van fabrikant Paradigma. Ze gaat dieper in op het kostenplaatje, de afweging tussen gas, stookolie en pellets, de werking en het aspect duurzaamheid. "Ecologisch gezien zijn ze niet te kloppen."

Wat zijn pellets?

pellets


  

Houtpellets zijn samengeperste korrels van zaagsel of houtafval. Ze zijn properder en makkelijker te hanteren dan hakhout. Bovendien zijn pelletketels, met een rendement van meer dan 90 %, een stuk energie-efficiënter dan gewone houtkachels. Met andere woorden: minder hout voor evenveel warmte.

Ecologisch: top

"Het ecologische aspect blijft het belangrijkste argument pro", weet Els Vergauwen. "Pellets voor particulier gebruik zijn erg milieuvriendelijk. Ze geven bij de verbranding zeer zuivere rookgassen af. En als ze lokaal geproduceerd en verbruikt worden - zoals dat in België het geval is - zijn ze CO2-neutraal. Pellets winnen het op dit vlak van fossiele brandstoffen als stookolie en gas."

En prijsgewijs?

Economisch gezien is de rekening wat moeilijker te maken. Vergauwen stelt het als volgt: "Als je enkel naar de kostprijs kijkt, legt de pelletinstallatie het af tegen een klassieke gasketel. Vergeleken met stookolie, inclusief stookolietank, wordt het dan weer interessanter."

10.000 tot 12.000 euro

Maar wat kost nu een standaardpelletinstallatie? "Reken op zo’n 8.000 euro voor de ketel en nog een extra 2.000 tot 4.000 euro voor de regelaar en de opslagsilo. In totaal dus 10.000 tot 12.000 euro."

Op het eerste gezicht lijkt een pelletinstallatie duurder dan de traditionele systemen. Zeker in vergelijking met een gaswandketel. Maar als je vergelijkt met een condensatiestookolieketel mét opslagtank, zie je dat de prijzen aan elkaar gewaagd zijn.

Warm water bepaalt vermogen

Pelletketels zijn er in uiteenlopende vermogens, van enkele kW tot meer dan 60 kW. "In erg goed geïsoleerde woningen is het niet de warmtebehoefte, maar de warmwatervraag die bepaalt welk vermogen je nodig hebt. Ketels van 20 kW verkopen wij het meest."

Vooral voor renovaties

pelletketel

De aanzuigmond (1), kleiner voorraadvat (4) en de eigenlijke verbrander (5).

Foto Paradigma
  

houtpelletkachel

Een pelletketel is niet hetzelfde als een pelletkachel. Deze laatste is een apart systeem, dat niet je hele huis maar een afzonderlijke ruimte verwarmt.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Pelletketels kunnen zowel bij nieuwbouw als renovatie interessant zijn. "Maar wij verkopen ze vooral voor bestaande woningen", zegt Vergauwen. "Waarschijnlijk omdat het toch om een niet geringe investering gaat, die er voor nieuwbouwers dikwijls te veel aan is. Daarom is overheidssteun volgens ons zeker welkom voor dit type van groene warmte."

Betere opties voor nieuwbouw...

Nog een reden dat deze installaties vooral naar de renovatiemarkt gaan. "Bij nieuwbouw zijn het steeds vaker lage-energiewoningen en passiefhuizen. Natuurlijk verkoop ik graag pelletketels, maar je moet eerlijk blijven: als de warmtebehoefte te laag is, loont de investering niet de moeite. Dan kies je beter voor een uitgebreider zonneboilersysteem, eventueel in combinatie met een kleine gasketel."

... zoals een pelletkachel

"Of misschien een pelletkachel met een warmtewisselaar. Zo gaat er maar een beperkte hoeveelheid warmte naar je woning, terwijl de rest opgeslagen wordt in een technisch buffervat. Die opgeslagen warmte gebruik je achteraf voor verwarming en warm water. Bovendien geniet je van een gezellig vlammenspel in de woonkamer. Dit is volgens mij de meest ecologische én economische oplossing in energiezuinige woningen."

Volautomatische werking

 "Voor de aanvoer van de pellets naar de brander, heb je twee opties", aldus Vergauwen. "Een aanzuigsysteem of een schroef van Archimedes. In beide gevallen werkt de installatie volautomatisch. Afhankelijk van je warmtebehoefte en opslagcapaciteit, komt de leverancier één à twee keer per jaar pellets leveren." Er bestaan ook ketels die je zelf met de hand bijvult.

Verbruik op jaarbasis …

"In een passiefhuis verbruik je jaarlijks zo’n 450 kilogram voor verwarming alleen. In een goed geïsoleerde woning met een K-peil van 40 moet je rekenen op 1.200. In een slecht geïsoleerd huis loopt dat op tot 6.600 kilogram per jaar", weet Vergauwen.

De prijs van houtpellets blijft al ruim tien jaar stabiel en bedraagt ongeveer 25 cent per kilogram. Dat geeft de volgende verbruikskost: 112,5 euro per jaar voor een passiefhuis, 300 euro voor een lage-energiewoning en 1.650 euro voor een slecht geïsoleerde woning.

… bedraagt gemiddeld 1.097 euro

Volgens de VREG, De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, bedraagt het gasverbruik (verwarming en warm water) van een doorsnee gezin 23.260 kWh. Uitgaande van de gangbare energie-inhoud van 5,3 kWh per kilogram houtpellets, krijg je dan een gemiddelde verbruikskost van 1.097 euro op jaarbasis (23.260/5,3x0,25).

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/ecologisch-gezien-winnen-pellets-altijd/