livios logo

Hernieuwbare energie - Batibouw 2010

Viessmann - Paleis 12, stand 407

Compacte gascondensatieketels

Viessmann bezet dit jaar één van de grootste standen op Batibouw.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

De nieuwe compacte gascondensatieketels Vitodens 222-F en Vitodens 242-F van Viessmann garanderen grootse prestaties in verwarming en warmwatercomfort en hebben daarvoor niet veel ruimte nodig.

Omwille van de beperkte afmetingen kunnen ze worden geïntegreerd in de badkamer of keuken en kan je er epb-punten mee verdienen. De toestellen zijn bovendien uitgerust met de nieuwe designregeling Vitronic Plus.

De Vitodens 222-F heeft vermogens van 4,8 to 35 kW en een geïntegreerde geëmailleerde laadboiler met een inhoud van 100 liter. De Vitodens 242-F heeft vermogens van 4,8 kW tot 26 kW en wordt tijdens de productie voorzien van een ingebouwde zonneboiler en een rechtstreekse aansluiting voor een zonne-installatie.
Viessmann Belgium bvba

Vaillant - Paleis 12, stand 201

Universeel systeem voor opslag van warmte

Foto Vaillant
  

Op Batibouw stelt Vaillant een nieuw type buffervat voor waarop verschillende verwarmingstoestellen kunnen aangesloten worden: het multifunctionele buffervat allSTOR VPS (300-2000 liter).

Marketing Director Sabine Ryheul

Foto Vaillant
  

Dit buffervat wordt omschreven als een thermisch gelaagd vat. Het is een compatibel, universeel systeem waarin warmte wordt opgeslagen. Op dit vat met meerdere aansluitingspunten kunnen verschillende types verwarmingstoestellen zoals zonne-energiesystemen, warmtepompen, gasketels, stookolieketels, pelletketels, enz… worden aangesloten. Deze verschillende toestellen geven hun geproduceerde warmte af aan dit vat, vanwaar uit de aansluitingen naar de cv-installatie en de sanitaire installatie in de woning vertrekken. Bedoeling is uiteraard om zoveel mogelijk warmte met hernieuwbare energie (via zonne-energiesystemen of warmtepompen) te produceren.

In het buffervat wordt de warmte in temperatuurslagen opgeslagen. Hoe hoger in het vat, hoe hoger de temperatuur van het water. In het vat kan de temperatuur oplopen tot 95 °C, wat betekent dat men zeer veel zonne-energie zal kunnen opslaan. De warmte wordt dan, in functie van de toepassing (radiatoren, vloerverwarming, sanitair warm water), uit een verschillende laag gehaald.

Met dit buffervat is het mogelijk de installatie te laten functioneren in functie van de individuele behoeftes. Doelstelling is steeds het beste rendement (laagste verbruik) te bereiken en het hoogste comfort. Het multifunctionele buffervat allSTOR is beschikbaar met een capaciteit van 300, 500, 800, 1000, 1500 en 2000 liter.
Vaillant

Daikin - Paleis 12, stand 107

Warmtepompen voor residentiële toepassingen

Een stijgende interesse voor het gebruik van milieuvriendelijke materialen, energiezuinige technieken en hernieuwbare bronnen kenmerken de bouwsector de laatste jaren. DAIKIN’s productontwikkeling tracht de milieuwetgeving en de trends in de bouwsector steeds een stapje voor te zijn. Alle oplossingen die DAIKIN op Batibouw 2010 voorstelt, zijn gericht op kostenefficiëntie, energiezuinigheid, verminderde CO2-uitstoot en maximum comfort. Zo is er een uitgebreid gamma aan warmtepompen voor residentiële toepassingen voor bouwers en verbouwers.

Energiezuinig bouwen heeft tal van voordelen: je bespaart jaarlijks op de energiefactuur, je vertoeft in een gezonde woning met meer comfort en de woning is meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing en draag je bij tot een beter leefmilieu. Als het op het besparen van verwarmingsenergie aankomt, kunnen DAIKIN’s lucht/lucht en lucht/water warmtepompen de woning een enorme meerwaarde bieden.

Op renovatievlak kunnen de lucht/lucht warmtepompen makkelijk ter vervanging van de bestaande radiatoren worden geplaatst, in enkele kamers of in heel de woning. Voor wie op zoek is naar een alternatief systeem zonder de bestaande hogetemperatuurradiatoren te moeten vervangen, heeft DAIKIN een nieuwe Hoge Temperatuur Altherma lucht/water warmtepomp ontwikkeld. Ook voor de vervanging van de klassieke verwarming is in eenzelfde woning combinatie mogelijk van een Daikin Hoge Temperatuur Altherma en Daikin lucht/lucht toestellen.
Daikin Airconditioning Belgium

Luc De Smet

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Nieuwbouw- en renovatieactie

Verbouwers krijgen bij aankoop van een Daikin warmtepomp een luchtreiniger twv 370 euro cadeau. Wie een huis bouwt, krijgt bij aankoop van een warmtepomp een premie van 250 euro.

Selfmatic – Paleis 12, stand 504

Zonneboiler met cv-ondersteuning van Junkers

Foto Easykit
  

Roel Van den Eynde en Jo Michiels

Foto Easykit
  

Eén ketel, één boiler en slechts 4 zonnepanelen kunnen je energieverbruik met 40 % doen dalen. Een zonneboiler voor sanitair warm water heeft zijn voordelen al lang bewezen, waarom dit voordeel ook niet gebruiken voor de verwarming?

De boiler van 400 liter wordt op temperatuur gehouden door 4 zonnepanelen op het dak. De verwarmingsketel zal steeds zijn water van deze boiler nemen, en bijverwarmen indien de temperatuur onvoldoende hoog is. Door de intelligente ingebouwde regeling zal je steeds op de meest voordelige manier water verwarmen, dat je zowel kan gebruiken voor de verwarming van jouw woning als voor de douche of het bad.
Selfmatic

ECO-W - Paleis 12, stand 509

Energiearm verwarmen

Foto Eco W
  

“Wij gaan uit van de gouden driehoek,” vertelt Bart Wouters, die sinds begin 2009 aan het roer staat bij ECO-W. “De warmtepomp vormt de eerste hoek, de vloerverwarming op lage temperatuur de tweede en de fotovoltaïsche cellen de derde. Zo ontwerpen wij een systeem dat autonoom kan functioneren en zeer weinig energie verbruikt. Eind 2009 hebben wij een nieuw soort warmtepomp op hoge temperatuur gelanceerd, die ook zal gebruikt worden om bestaande installaties met radiatoren te renoveren. Zo blijft de energiearme verwarming niet beperkt tot nieuwe installaties. Onze klanten kunnen er overigens ook voor opteren om de installatie zelf te plaatsen. Wij ondersteunen hen maximaal.”

“Wij bekijken altijd het totaalconcept van het gebouw en stellen enkel die installatie voor die op die plaats een meerwaarde heeft,” legt Bart Wouters uit. “Een warmtepomp plaatsen in een onvoldoende geïsoleerd gebouw, doen we niet. Dan plaatsen we liever niets. Plaatsen we een perfecte installatie in een niet-aangepast gebouw, dan zal het resultaat altijd tegenvallen, voor de klant en voor ons.”
Eco W

Ronny Switten

Foto Eco W
  

10 % korting

Wie een verwarmingssysteem koopt, krijgt 10 % korting op het totaalpakket. De actie loopt nog tot eind maart.

Masser – Paleis 12, stand 115

Maak kennis met Masser-S

Foto MASSER N.V.
  

Foto MASSER N.V.
  

Op de stand van Masser kunt u tijdens de Livios-dag het systeem Masser-S ontdekken. Dit is een warmtepomp met verzonken collector in de tuinbodem. Dankzij thermodynamische principes (zoals ook een koelkast werkt), wordt de warmte uit de grond opgenomen, gecondenseerd en op een harmonieuze wijze verdeeld in de woning. Dit biedt diverse voordelen: laag verbruik, milieuvriendelijk, betaalbaar, betrouwbaar, …

Het ‘S’-systeem werkt met directe ontspanning. Voortgaand op de thermodynamische kring van een warmtepomp vormt het captatienet direct de verdamper en het stralingsnet direct de condensor. Er zijn dan ook geen bijkomende warmtewisselaars!

De prijs van het ‘S’-systeem voor een woning met een verwarmde oppervlakte van 200 m² zal schommelen rond 15.500 euro zonder btw. In deze prijs zijn de graafwerken voor het ingraven van het captatienet niet inbegrepen. Deze prijs bedraagt gemiddeld 490 euro.
Masser SA

Elsingor – Paleis 10, stand 081

Nieuwe oplossingen voor zonne-energie

Foto Elsingor NV
  

Geert Gorteman, Yves Zingles, Emmanuel Pasquier en Anaïs Hulet

Foto Elsingor NV
  

Elsingor, specialist in fotovoltaïsche panelen, stelt op Batibouw twee nieuwe oplossingen voor: fotovoltaïsche panelen van Latitude Solar en de Aurora-omvormers van Power-One.

Met de Latitude Solar panelen van Zweedse origine met gestructureerd glas, kan je naargelang de oriëntatie en helling van de panelen tot 10 % meer elektriciteit produceren (tegenover het gebruik van vlak glas). De panelen hebben een tolerantie van [-0%,3%], een productgarantie van 10 jaar en een productiegarantie van 90 % na 10 jaar en 80 % na 25 jaar.

Elsingor biedt omvormers van het merk Power-One en geeft een fabrieksgarantie van 5 jaar voor de kleine modellen (tot 6 kW) met de mogelijkheid om de garantie te verlengen tot 10 jaar. Voor de grote modellen geldt een fabrieksgarantie van 10 jaar met de mogelijkheid om de garantie te verlengen tot 20 jaar.
Elsingor NV

Thercon - Paleis 12, stand 112

Waterstage: energiezuinig warm water voor sanitair en verwarming

Foto Thercon
  

Om de introductie van zijn nieuwe lucht-water warmtepomp ‘Waterstage’ kracht bij te zetten, haalt Thercon, exclusief verdeler van het Japanse merk General, op Batibouw live warm water uit ijskoude buitenlucht.

De opwarming van sanitair water neemt met gemiddeld 30 % van de energiefactuur een flinke hap uit het budget. Daarom gebruikt General zijn zuinige warmtepomptechnologie ook voor de opwarming van water. Warm water tot 60° bij extreem lage buitentemperaturen, de nieuwe General Waterstage kan het moeiteloos aan.

Dit warme water wordt, zonder verbranding van fossiele brandstoffen, best gebruikt voor vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren en sanitair warm water. Het is dus perfect mogelijk de bestaande radiatoren of vloerverwarming te behouden, en enkel de bestaande verwarmingsketel te vervangen door de energiezuinige Waterstage. Naast de Waterstage HT (High Temperature) voor renovatie, ontwikkelde General ook een specifieke variant voor nieuwbouw, de Waterstage Comfort.
Meer info op Thercon

Ariston Thermo Benelux – Paleis 12, stand 413

Eenvoudig zonnesystemen KAIROS FAST

Foto Ariston
  

Ariston wil met het KAIROS FAST systeem de thermische zonnesystemen voor warmwater vereenvoudigen. De ingewikkelde installatiesystemen voor thermische warmwaterproductie met zonnecollectoren en een geforceerde circulatie, behoren tot het verleden.

Het KAIROS FAST systeem herleidt het installatiewerk voor de installateur tot een minimum. Het systeem wordt al in de fabriek volledig geïnstalleerd en kant-en-klaar geleverd. Het volstaat om de zonnecollectoren aan te sluiten op het systeem, glycol toe te voegen en na de ontluchting het systeem op te starten, de stekker is meegeleverd met het toestel. Voor de keuze van de boiler kan je kiezen uit 200 of 300 l met één of twee wisselaars in de boiler.
Meer info op Ariston Thermo Benelux

Thierry Geerts en Thomas Vanhamme

Foto Ariston
  

Vespa en Disney-ticket

Wie een condensatieketel koopt tijdens Batibouw, maakt kans op een Vespa. Ook krijg je een toegangsticket tot Eurodisney in Parijs.

Thermad Brink - Paleis 12, stand 521

Luchtverwarmingssystemen op groene energie

Stefan De Beukelaar

Foto Thermad Climate Systems
  

Bij Thermad Brink kan je klimaatinstallaties aanschouwen. Zo omschrijft Stefan De Beukelaar het aanbod op zijn stand. Het gaat om luchtverwarming- en ventilatiesystemen die werken op zonne-energie en/of een warmtepomp.

Het meest in het oog springt de passiefhuisinstallatie. Dit is een geïntegreerde oplossing voor verwarmen, ventileren met hoog rendement en warmwatervoorziening voor woningen die voldoen aan de passiefhuisnorm. Een zonnecollector wekt warmte die vervolgens opgeslagen wordt in een boilervat. Dit vat levert warm tapwater en voedt ook de naverwarmer met het warmteterugwintoestel. Ventilatielucht verwarmt vervolgens de ruimte. Als de zon onvoldoende warmte levert, houdt een branderwisselaarscombinatie met hoog rendement het vat op temperatuur.
Thermad -Brink Climate Systems

EQQO On-Site – Paleis 12, stand 510

De ideale oplossing voor grote volumes in kleine ruimtes

Foto EQQO On-Site
  

EQQO is een nieuwe speler op de Belgische verwarmingsmarkt en focust zich resoluut op hernieuwbare energie. EQQO produceert en verdeelt zonneboilersystemen die zorgen voor de productie van warm water, voor verwarmingsondersteuning of zelfs voor koeling. Het standaardgamma wordt opgedeeld in EQQO-Home voor huishoudelijke toepassingen en EQQO-Large voor industriële toepassingen.

EQQO maakt het verschil door een unieke “On-Site”-dienstverlening aan te bieden. Vaak zijn de locaties voor energie-installaties erg moeilijk toegankelijk, bevinden ze zich in kelders of zijn ze enkel bereikbaar via nauwe deuropeningen. Soms is het zelfs onmogelijk om bepaalde installatiecomponenten op hun juiste plaats te brengen en dienen rationeel goed doordachte projecten al van in de ontwerp- of offertefase noodgedwongen afgeblazen te worden.

EQQO lost dit probleem op door zonneboilers en buffervaten voor energieopslag ter plekke in mekaar te lassen. Handelbare deelvolumes worden eerst in het installatielokaal binnengebracht en pas daar tot één groot geheel opgebouwd.
Meer info op EQQO

Mitsubishi Electric Europe B.V. Belgium – Paleis 12, stand 100

Natuurlijk verwarmen met Ecodan warmtepompsysteem

Het Ecodan warmtepompsysteem zorgt voor comfortabele verwarming, zelfs bij negatieve temperaturen. De compacte buitenunit, die gratis 75 % van zijn energie onttrekt aan de buitenlucht, is een hoogtechnologisch, intelligent en milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

De voornaamste troeven van het Ecodan warmtepompsysteem zijn de constante verwarmingscapaciteit tot -15° C, de eenvoudige en ruimtebesparende installatie, voorlooptemperaturen tot 60° C en de boiler met een capaciteit van 200 l.
Meer info op Mitsubishi Electronic

Ikaros Solar - Paleis 12, stand 006

Zonne-energieoplossingen


  

Ikaros Solar is sinds 2006 specialist inzake professionele fotovoltaïsche zonne-energieoplossingen en biedt een totaalservice. Bij de zoektocht naar een geschikte zonnestroominstallatie moet je immers met veel zaken rekening houden. Deskundig advies, een professionele installatie en een nauwkeurige opvolging is daarbij niet overbodig. Met een eigen ingenieursbureau, directe aankoop van de beste producten en een eigen installatiedienst is Ikaros Solar in staat optimaal renderende zonne-energiesystemen te voorzien.

Ikaros Solar gebruikt enkel zonnepanelen afkomstig van A-merken zoals SunPower, Solon, Siliken en Suntech. Estethische ondersteuningssystemen en energieomvormers van het Duitse SMA vervolledigen het plaatje. Het bedrijf realiseerde al meer dan 1.000 particulieren fotovoltaïsche installaties en plaatste al systemen bij tal van grote bedrijven.
Meer info op Ikaros Solar

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/hernieuwbare-energie-batibouw-2010/