livios logo

Hoeveel zonnepanelen leggen en wat kost het je?

Het aantal panelen hangt in grote mate af van je verbruik, dat je aan de hand van een berekening zelf goed kan inschatten. Zo kom je ook te weten hoeveel je installatie zal kosten. Hoe ga je te werk?

1. Vermogen bepalen

De grootte van je PV-installatie is afhankelijk van het verbruik van je gezin. Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 1.000 kWh per persoon. Voor een gezin met twee kinderen, komt dat neer op 4.000 kWh per jaar.

2. Kilowattuur omzetten naar wattpiek

De opbrengst van PV-panelen wordt niet uitgedrukt in kilowattuur, maar in wattpiek (Wp). Een Wp geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel in ideale omstandigheden opwekt, bij een perfecte oriëntatie en optimale weersomstandigheden.

Omdat de omstandigheden in werkelijkheid nooit ideaal zijn, deel je het geschatte elektriciteitsverbruik van je gezin door de omrekenfactor. Die bedraagt 0,9 in België. Als we de 4.000 kWh uit het bovenstaande voorbeeld delen door 0,9 komen we uit op 4.500 Wp. Dat is het vereiste vermogen.

De grootte van je PV-installatie is afhankelijk van het verbruik van je gezin.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Je woning verwarmen met een warmtepomp? Hou rekening met het extra verbruik.

Foto Eternit NV
  

3. Wattpiek vermenigvuldigen met 1,4 euro

De prijs van een fotovoltaïsche installatie schommelt tussen 1 en 1,5 euro per Wp, afhankelijk van de kwaliteit en het rendement van de panelen. Het huidige gemiddelde bedraagt volgens ODE 1,4 euro.

Als je weet hoeveel wattpiek je nodig hebt, vermenigvuldig je dat cijfer met 1,4 euro. Voor ons voorbeeld komt dat neer op een totaalkost van 6.300 euro, excl. btw.

Opgelet: verwarm je je woning met een warmtepomp of ben je van plan dat te doen? Breng dan ook het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in rekening. Als uit je EPB-rapport blijkt dat je 10.000 kWh per jaar verbruikt voor verwarming, en als je een warmtepomp hebt met een COP van 4, dan stijgt het jaarverbruik van je gezin met zo’n 2.500 kWh.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/hoeveel-zonnepanelen-leggen-en-wat-kost-het-je/