livios logo

Hout- of pelletkachel kopen? Hierop moet je letten

Ga je bouwen of ingrijpend energetisch renoveren? Dan ben je verplicht om een minimumhoeveelheid van je energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Een van de opties om daaraan te voldoen, is een kachel op hout of pellets of een combikachel installeren. Maar hoe kies je zo’n kachel en waarop moet je zeker letten? We helpen je op weg.

Voor huishoudelijk gebruik zijn hout, houtbriketten en pellets de voornaamste bronnen van biomassa. En (bij)verwarmen met hout of pellets blijkt erg populair. Uit recent onderzoek van Testaankoop blijkt dat er zo’n 25.000 à 30.000 pelletkachels per jaar worden gekocht in België. Ook aan houtkachels blijven we verknocht. Nu de prijzen van fossiele brandstoffen blijven stijgen, is biomassa namelijk een voordelige optie.

Betaalbaar bijverwarmen

Bovendien zijn onze nieuwe huizen door de EPB-regelgeving doorgedreven geïsoleerd en luchtdicht. Je hoeft dus niet meer uitgebreid te verwarmen om het binnen lekker warm te houden. Meer en meer worden hout- en pelletkachels dan ook gebruikt om de verwarmingsketel te vervangen of te ondersteunen.

In minder goed geïsoleerde woningen doen ze dienst als bijverwarming om de verwarming in hartje winter wat lager te zetten. Je kan een kachel ook combineren met vloerverwarming. Vrees je voor koudebruggen omdat er een rookkanaal doorheen de muur van je woning gaat? Dat hoeft niet, er bestaan vandaag heel wat gesloten en luchtdichte rookgasafvoerkanalen.

Strenge normen

Wil je in ons land een pellet- of houtkachel kopen? Weet dan dat deze toestellen aan strenge Belgische en Europese normen moeten voldoen. Denk maar aan voorschriften voor het gebruikte materiaal (bv. gietijzer, staal, keramiek, glas of marmer), de veiligheid en de werking van de kachel. Bovendien gelden er minimumprestaties voor het rendement en de uitstoot.

Al deze regels zitten vervat in de Ecodesign-richtlijn. Alle nieuwe kachels moeten daar vanaf 2022 aan voldoen. Maar ook vandaag vind je heel wat toestellen die nu al conform de richtlijnen werken. Overweeg je de aankoop van een hout- of pelletkachel, kies dan zeker een recent en performant toestel.

  • Tip: Heb je een oude kachel in huis en wil je die vervangen door een nieuwe gaskachel of gashaard? Dan kan je daar door de Green Deal van de Vlaamse overheid een premie voor krijgen.

Waar je zeker op moet letten bij een houtkachel is de brandveiligheid en het gebruiksgemak.

Foto Dru Belgium
  

Met een automatische vulling en programmeerbare timer kan je een pelletkachel afstemmen op jouw wensen

Foto De Dietrich
  

Gebruiksgemak bij houtkachels

Waar je zeker op moet letten bij een houtkachel is de brandveiligheid en het gebruiksgemak. Kan je de houtkachel bijvoorbeeld makkelijk bijvullen met een handige greep om de deur te openen? Is de aslade voldoende groot en eenvoudig leeg te maken? Hoe lang verwarmt je kachel als je hem volledig hebt gevuld? Hoe zit het met onderhoud? Het zijn maar enkele dingen die je best op voorhand even navraagt. Vooral bij houtkachels is ook de bediening van de luchttoevoer belangrijk. Sommige houtkachels gebruiken twee hendels om de verbranding te optimaliseren. Maar meer en meer wordt er één makkelijke regelknop gebruikt. Wil je nog meer comfort? Dan kan je uitkijken naar een houtkachel met automatische luchtregeling. Er zijn ook al houtkachels op de markt met een programmeerbare ontsteking. Wat niet alleen je comfort ten goede komt, maar ook het rendement en milieu.

Extra comfort met pelletkachels

Wil je een gezellige warmte combineren met een makkelijk te bedienen kachel? Dan zijn ook pelletkachels een oplossing. Met een automatische vulling en programmeerbare timer kan je ze helemaal afstemmen op jouw wensen. Zo kan je de kachel al laten branden voor je ’s avonds thuiskomt. Let bij de aankoop van een pelletkachel vooral op de grootte van de pelletvoorraad, de eenvoud van de programmatie, het geluid, de kwaliteit van de vuurhaard en vraag na hoe lang het ruitje proper blijft. Wil je een pelletkachel meer als hoofdverwarming gebruiken? Dan is een kachel met automatische asverwijdering aangewezen.

Kan je wel een kachel installeren?

Wil je in een bestaande woning een hout- of pelletkachel installeren? Dan heb je om te beginnen een schoorsteen/afvoer nodig en voor een pelletkachel ook een stopcontact in de buurt. Je hebt ook toestellen met een mechanisch rookafvoersysteem en met ventilatie om de warmte gelijkmatig in de ruimtes te verdelen. Met een programmeerbare thermostaat kan je ook eenvoudig instellen wanneer je kachel moet branden of moet stoppen. Bekijk dus uitgebreid met je leverancier welk model voor jouw te verwarmen ruimte(s) het meest geschikt is.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/hout-of-pelletkachel-kopen-hierop-moet-je-letten/