livios logo

Hout- of pelletkachel kopen? Hierop moet je letten

De gasprijzen zjn de laatste maanden fors gestegen: de gemiddelde gasfactuur is drie keer hoger dan een jaar geleden. Belgen gaan dan ook op zoek naar alternatieven. Zo steeg de kachelverkoop de laatste maanden met 20 tot 30%. Dat meldt De Tijd. Maar hoe kies je een kachel en waarop moet je zeker letten? We helpen je op weg.

Nu de prijzen van fossiele brandstoffen blijven stijgen, is biomassa een voordelige optie. Hout, houtbriketten en pellets zijn de voornaamste bronnen van biomassa voor huishoudelijk gebruik. Pellet-en houtkachels zijn het populairst. Ook als je gaat bouwen of ingrijpend energetisch renoveert en verplicht bent om een minimumhoeveelheid van je energie uit hernieuwbare bronnen te halen, is een kachel op hout, pellets of een combikachel een van de opties om daaraan te voldoen. 

Betaalbaar bijverwarmen

Bovendien zijn onze nieuwe huizen door de EPB-regelgeving doorgedreven geïsoleerd en luchtdicht. Je hoeft dus niet meer uitgebreid te verwarmen om het binnen lekker warm te houden. Meer en meer worden hout- en pelletkachels dan ook gebruikt om de verwarmingsketel te vervangen of te ondersteunen.

In minder goed geïsoleerde woningen doen ze dienst als bijverwarming om de verwarming in hartje winter wat lager te zetten. Je kan een kachel ook combineren met vloerverwarming. Vrees je voor koudebruggen omdat er een rookkanaal doorheen de muur van je woning gaat? Dat hoeft niet, er bestaan vandaag heel wat gesloten en luchtdichte rookgasafvoerkanalen.

Strenge normen

Wil je in ons land een pellet- of houtkachel kopen? Weet dan dat deze toestellen aan strenge Belgische en Europese normen moeten voldoen. Denk maar aan voorschriften voor het gebruikte materiaal (bv. gietijzer, staal, keramiek, glas of marmer), de veiligheid en de werking van de kachel. Bovendien gelden er minimumprestaties voor het rendement en de uitstoot. Al deze regels zitten vervat in de Ecodesign-richtlijn. Alle nieuwe kachels moeten daar vanaf 2022 aan voldoen. Overweeg je de aankoop van een hout- of pelletkachel, kies dan zeker een recent en performant toestel.

Maestro eco wave haard modern open haard gas

Waar je zeker op moet letten bij een houtkachel is de brandveiligheid en het gebruiksgemak.

Foto Dru Belgium
  

pelletkachel kachel pellets

Met een automatische vulling en programmeerbare timer kan je een pelletkachel afstemmen op jouw wensen

Foto De Dietrich
  

Gebruiksgemak bij houtkachels

Waar je zeker op moet letten bij een houtkachel is de brandveiligheid en het gebruiksgemak. Kan je de houtkachel bijvoorbeeld makkelijk bijvullen met een handige greep om de deur te openen? Is de aslade voldoende groot en eenvoudig leeg te maken? Hoe lang verwarmt je kachel als je hem volledig hebt gevuld? Hoe zit het met onderhoud? Het zijn maar enkele dingen die je best op voorhand even navraagt.

Vooral bij houtkachels is ook de bediening van de luchttoevoer belangrijk. Sommige houtkachels gebruiken twee hendels om de verbranding te optimaliseren. Maar meer en meer wordt er één makkelijke regelknop gebruikt. Wil je nog meer comfort? Dan kan je uitkijken naar een houtkachel met automatische luchtregeling. Er zijn ook al houtkachels op de markt met een programmeerbare ontsteking. Wat niet alleen je comfort ten goede komt, maar ook het rendement en milieu.

Extra comfort met pelletkachels

Wil je een gezellige warmte combineren met een makkelijk te bedienen kachel? Dan zijn ook pelletkachels een oplossing. Met een automatische vulling en programmeerbare timer kan je ze helemaal afstemmen op jouw wensen. Zo kan je de kachel al laten branden voor je ’s avonds thuiskomt. Let bij de aankoop van een pelletkachel vooral op de grootte van de pelletvoorraad, de eenvoud van de programmatie, het geluid, de kwaliteit van de vuurhaard en vraag na hoe lang het ruitje proper blijft. Wil je een pelletkachel meer als hoofdverwarming gebruiken? Dan is een kachel met automatische asverwijdering aangewezen.

Kan je wel een kachel installeren?

Wil je in een bestaande woning een hout- of pelletkachel installeren? Dan heb je om te beginnen een schoorsteen/afvoer nodig en voor een pelletkachel ook een stopcontact in de buurt. Je hebt ook toestellen met een mechanisch rookafvoersysteem en met ventilatie om de warmte gelijkmatig in de ruimtes te verdelen. Met een programmeerbare thermostaat kan je ook eenvoudig instellen wanneer je kachel moet branden of moet stoppen. Bekijk dus uitgebreid met je leverancier welk model voor jouw te verwarmen ruimte(s) het meest geschikt is.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/hout-of-pelletkachel-kopen-hierop-moet-je-letten/