livios logo

Klopta? Groene stroom valt uit in straat met veel PV-panelen

zonnepanelen PV-panelen

Foto Verisol
  

zonnepanelen pv-panelen bakstenen veranda oversteek

Foto Luminus
  

Vreemd bericht in de Waalse krant Vers L’Avenir: zonne-energie valt uit in wijk waar veel PV-panelen liggen. Het netwerk in het Naamse Fosses-la-Ville was verzadigd door een teveel aan spanning en sloot daarop de installatie van enkele bewoners automatisch van het circuit af. Klopta?

De vraag stellen, is ze beantwoorden. Wij schotelen ze voor aan Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen. Kan dat?

“Dat kan. Het gebeurt nog, maar het is eerder uitzonderlijk. Twee jaar geleden kwam het veel frequenter voor. Dat kwam omdat de netbeheerders (Eandis, Infrax) de spanningsfrictie of schommelingen veel te scherp afgesteld hadden. Maar ze hebben geleerd uit de Duitse situatie door meer schommelingen toe te laten.”

Het is nu dus zo goed als uitgesloten?

“Het kan nog altijd in straten waar extreem veel zonnesystemen zijn. De PV-panelen worden dan 15 minuten of langer van het net afgesloten. Vervolgens gebeurt de aansluiting weer automatisch. Dit is het geval voor de meeste installaties, want het kan zijn dat je de omvormer manueel weer moet opstarten. Overigens kan je een schadevergoeding bij de netbeheerder vragen als je systeem langdurig uitgeschakeld geweest is. Wel moet je kunnen bewijzen dat de fout ligt bij het net en niet bij je eigen installatie.”

De netbeheerder kan die spanningen toch niet eeuwig blijven opvangen door de schommelingen minder scherp te stellen? Er blijven immers toch maar panelen bijkomen?

“Dit verschilt van regio tot regio. Eén van de mogelijkheden is om slimme elektriciteitsmeters te installeren bij eigenaars van zonne-energiesystemen. Als er een hoge productie van stroom is, zouden hun vaatwasser, wasmachine en andere stroomvreters kunnen aanslaan. Omdat ik nu midden in de sector zit, houd ik daar al rekening mee. Vanmorgen is het bewolkt, maar in de namiddag zonnig. Op mijn vaatwasser staat een timer opdat deze pas binnen enkele uren aanspringt.”

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/klopta-groene-stroom-valt-uit-in-straat-met-veel-pv-panelen/