livios logo

"Nog zeker tot 2019 bijdrage voor zonnepanelen"

Bart Tommelein (Open vld) heeft zijn intrede als Vlaams Energieminister niet gemist. Hij pakte na zijn aanstelling meteen uit met de oproep om massaal zonnepanelen te leggen. Zo kan volgens hem de schuldenberg - veroorzaakt door de oversubsidiëring van diezelfde zonnepanelen - uit het verleden naar beneden. 

"Zonnepanelen zijn vandaag rendabel zonder subsidies. Meer rendabel dan een spaarboekje. En bovendien zijn er veel plaatsen waar nog zonnepanelen kunnen bijkomen", klinkt het bij Energieminister Bart Tommelein.

Foto Open vld
  

Nog zeker tot 2019 zullen zonnepanelenhouders een bijdrage moeten betalen om hun overschot aan stroom op het openbare net te mogen plaatsen.

Foto Livios
  

Want de tijden zijn veranderd sinds toen, zegt Tommelein: "Zonnepanelen zijn vandaag rendabel zonder subsidies. Meer rendabel dan een spaarboekje. En bovendien zijn er veel plaatsen waar nog zonnepanelen kunnen bijkomen."

Sterker nog, het is de enige manier om de klimaatdoelstellingen in 2020 te halen, klinkt het, nu de biomassacentrale in Gent geen optie meer is. Iets waar de biomassasector zeker al niet mee akkoord gaat. Ook vanuit andere hoeken klinkt dat de zaken toch heel wat ingewikkelder liggen en met de nodige nuancering moeten aangepakt worden.

Prosumentarief blijft (nog even) bestaan

Een van die nuances is het prosumententarief. Een jaarlijkse som die je als eigenaar van zonnepanelen betaalt om je teveel aan opgewekte energie op het openbare net te plaatsen. Dat tarief kan ook nog eens jaarlijks stijgen, waardoor het langer duurt om zonnepanelen terug te verdienen.

Dat tarief zal je als zonnepanelenhouder zeker nog tot 2019 moeten betalen, maakte Tommelein bekend. En het bedrag blijft ook jaarlijks berekend door de Vlaamse Energieregulator (VREG). Daarna is er sprake van een nieuwe tariefstructuur, waarvan de voorwaarden dit jaar nog afgelijnd worden. 

Ook bekijkt Tommelein of hij een aantal vergunningsprocedures kan versimpelen, bijvoorbeeld als je woning tot het erfgoed behoort. En ook de overheid zelf moet volgens hem dringend meer inzetten op hernieuwbare energie.

Naar de rechter

Intussen blijft de Turteltaks, de jaarlijks energieheffing om de zonnepanelenschuldenberg te dempen, de gemoederen beroeren. Als minister Tommelein de taks niet intrekt voor 11 mei om 11 uur, dreigt politieke partij PVDA zelfs naar het Grondwettelijk Hof te stappen om de wet te laten vernietigen. "De mensen blijven 100 euro extra betalen voor de zonnepanelensubsidies, en dat is een onrechtvaardige en onwettelijke belasting", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Voorlopig wordt de zonnepanelentaks niet afgeschaft, ook al is er door het wegvallen van de biomassacentrale in Gent plots 2 miljard euro aan toekomstige subsidies vrijgekomen.

Bron: Het Laatste Nieuws, De Standaard

De discussie rond hernieuwbare energie ligt alvast weer helemaal op tafel. Ben jij ook volop bezig met die keuze? Dan kunnen misschien volgende artikels je helpen:

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/nog-zeker-tot-2019-bijdrage-voor-zonnepanelen/