livios logo

"Prijsdaling zonnepanelen nadert haar einde"

zonnepanelen PV-panelen

Foto Verisol
  

Groene opportuniteiten is één van de drie thema’s van deze editie van Batibouw. Maar hoe opportuun is het nog om te investeren in zonnepanelen? "Het is nog altijd heel rendabel, want ze halen een rendement van 13 tot 14 % na 20 jaar. Bovendien zijn de prijzen fel gezakt en ziet het er naar uit dat ze niet meer verder zullen dalen", klinkt het.

Terugverdientijd van 7 jaar

Het loont nog altijd de moeite om te investeren in PV-panelen. Dat is de conclusie van Alex Polfliet van sectororganisatie PV-Vlaanderen. "Zelfs nu het fiscaal voordeel is weggevallen, bedraagt de terugverdientijd voor een particulier gemiddeld 7 jaar. Daarna maak je 13 jaar winst met jegroenestroomcertificaten, en nog veel langer door de gratis stroom. Voor een bedrijf is die terugverdientijd nog korter. Maar er is niet alleen de financiële kant van het verhaal. Door te investeren in zonnepanelen, help je mee strijden tegen de klimaatsopwarming."

Rendement

Raf Milis, communicatiemanager bij Verisol treedt bij: "Het loont zeker nog de moeite om te investeren in zonnepanelen. Op zo’n zes à zeven jaar zijn je panelen terugbetaald en ik heb het dan over goede panelen. De verhalen van sommige media dat het veel langer duurt, zijn totaal uit de lucht gegrepen. Wie nu investeert in zonnepanelen haalt een rendement van 13 à 14 % na 20 jaar dankzij de groenestroomcertificaten en de daling van je elektriciteitsfactuur. Er zijn maar weinig bedrijven op de beurs die beter doen."

Kleine marges

zonneboiler zonnepanelen

Foto ZEN Renewables
  

De afgelopen jaar zijn de prijzen voor PV-panelen fel gezakt. "De marges zijn klein geworden", weet Polfliet. "In de tweede helft van vorig jaar zijn de moduleprijzen nog zeer fel gedaald. Voor een installatie van 5 à 10 kWp betaal je nu all-in 2.500 tot maximum 3.000 euro. De voorbije weken is de prijs niet verder gedaald en we verwachten dit jaar ook geen forse prijsdalingen van PV-modules meer. Ook niet met Batibouw in het vooruitzicht. De marges van de installateurs zijn al fors gekrompen, dus wellicht zullen de prijzen zich stabiliseren. Voor wie nog twijfelt, kunnen we enkel maar aanraden om zo snel mogelijk te beslissen. Bovendien wordt de ondersteuning vanaf 01/01/2013 mogelijk weer herzien - en dus teruggedrongen."

Nivelleren

Ook Milis denkt dat de prijzen stilaan de bodemprijs bereikt hebben. "De prijs is nog lichtjes aan het zakken, maar bijlange niet meer zo fel als vorig jaar. Hij kan ook niet veel meer zakken en is zelfs aan het nivelleren. De marges zijn al klein geworden dus moet je niet meer rekenen op verdere prijsdalingen. Bovendien gaat de waarde van de groenstroomcertificaten weer dalen. Wachten heeft geen enkele zin. Of we een terugval gemerkt hebben? Eventjes. De winter is sowieso een mindere periode voor zonnepanelen. Regen, wind, het is donker… Dan ben je niet met zonne-energie bezig. Maar het begint nu weer aan te trekken. De energiefactuur valt immers nu ook in de bus."

Nefast voor heel grote installaties

zonnepanelen PV-panelen

Foto Verisol
  

Voor wie de gewijzigde subsidiepolitiek absoluut nefast is, zijn bedrijven die een installatie van meer dan 250 kVA willen installeren. Vanaf dit aantal zakt de waarde van groenestroomcertificaten zeer drastisch. Diederik Baeté van Edison Energy legt uit waarom. "De gewijzigde subsidiepolitiek heeft ervoor gezorgd dat de zeer grote installaties momenteel niet langer rendabel zijn. Echter de installaties tot 250 kVA nog wel, zowel residentieel als industrieel omdat de installatieprijs de daling in de waardering van de groenestroomcertificaten voor deze groep volgt. Wij plaatsen industriële installaties in eigen beheer met als streefdoel het maximum van 250 kVa, hetgeen projecten vertegenwoordigt van ongeveer 1.000 panelen, waarvoor minstens een 3.000m² dakoppervlakte noodzakelijk is. De klant, op wiens site we de installatie realiseren en uitbaten, bespaart hiermee jaarlijks gemiddeld tot 30.000 euro op zijn energiekosten zonder zelf te investeren en zonder zelf de exploitatiekosten te dragen."

Verwachten jullie een prijzenslag met Batibouw in het vooruitzicht? Baeté: "Niet speciaal, de residentiële installaties blijven ook zonder het fiscale voordeel interessant net zoals de industriële installaties tot 250 kVA omwille van de juiste waardering van de GSC die geleidelijk afbouwt en die ervoor gezorgd heeft dat er veel investeringen zijn gedaan in deze hernieuwbare energie met als gevolg de lagere materiaalprijzen en het sneller bereiken van gridpariteit (prijs voor groene stroom is gelijk aan grijze stroom)."

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/prijsdaling-zonnepanelen-nadert-haar-einde/