livios logo

Uitrol digitale energiemeter: al meer dan 60.000 stuks geplaatst

Op 1 juli 2019 startte Fluvius officieel met de uitrol van de digitale energiemeter in Vlaanderen. De netbeheerder meldt dat het op 15 september de kaap van 60.000 stuks heeft gerond. Meer dan 7.000 van die meters staan bij consumenten met zonnepanelen. Voortaan plaatst Fluvius bij een nieuwe aanvraag alleen nog digitale meters. De oude mechanische meters zijn niet meer beschikbaar.

Ga je (grondig ver)bouwen of plaats je binnenkort zonnepanelen? Dan komt netbeheerder Fluvius een nieuwe digitale energiemeter bij jou installeren. Dat geldt ook als je een budgetmeter hebt. Tussen 1 april en 15 september plaatste de netbeheerder zo al 52.640 digitale meters, waarvan 7.348 bij gezinnen met zonnepanelen. Op 1 april startte Fluvius een laatste proefproject in 39 Vlaams-Brabantse gemeenten.

Foto Fluvius
  

Foto Fluvius
  

Foto Fluvius
  

Leg zelf een datum vast

Nog tot eind 2022 loopt er ook een ombouwprogramma voor bestaande zonnepanelen- en budgetmeterklanten en voor slimme meters uit vroegere proefprojecten. Zo plaatste Fluvius al 7.531 digitale meters, waarvan 1.068 bij consumenten met zonnepanelen. Alles samen staat de teller dus op 60.171 stuks. In het ombouwprogramma ontvang je twee maanden voor de geplande vervanging een brief met de installatiedatum. Past die niet voor jou? Dan kan je telefonisch of via de website van Fluvius zelf een datum vastleggen.

Weigeren kan niet

Tot nu konden de installateurs van Fluvius 516 digitale meters niet plaatsen omdat de consument het niet toeliet. Dat is minder dan 1% van alle voorziene installaties. Toch kan je een digitale meter niet weigeren: de Vlaamse overheid heeft de installatie ervan verplicht. Weiger je toch? Dan neemt Fluvius opnieuw contact met je op om je bezorgdheden en vragen te bespreken en een nieuwe installatiedatum vast te leggen. Vanaf 1 juli plaatst Fluvius maandelijks zo’n 50.000 nieuwe digitale meters. Eind 2022 moeten er 1,8 miljoen exemplaren geïnstalleerd zijn.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/uitrol-digitale-energiemeter-al-meer-dan-60000-stuks-geplaatst/