livios logo

Verbruik jij wel echt groene energie? Vanaf nu weet je het zeker

Vraag jij je soms af of je wel echt groene energie verbruikt? Vanaf nu kan je zeker zijn. De Vlaamse regering heeft namelijk een initiatief van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters goedgekeurd: het systeem van garanties van oorsprong voor groene energie. Die certificaten bewijzen dat je elektriciteit, gas, warmte of koude op een groene manier is geproduceerd.

Producenten en consumenten stimuleren

Lydia Peeters: “Het bewijs van groene energie is een extra troef om consumenten te overtuigen voor groene energie te kiezen.”

Foto Getty Images
  

Garanties van oorsprong voor elektriciteit bestonden al. Het nieuwe erkenningssysteem geldt voor alle vormen van groene energie: dus ook voor de productie van gas, warmte en koude. “Met de garanties van oorsprong stimuleren we producenten om groene stroom, warmte of koude en groen gas op te wekken”, zegt Lydia Peeters. “Het bewijs van groene energie is bovendien een extra troef om consumenten te overtuigen voor groene energie te kiezen.”

Productieregistratoren voeren controles uit

Producenten die bepaalde hoeveelheden energie op een groene manier opwekken en dat ook kunnen bewijzen, kunnen garanties van oorsprong aanvragen bij productieregistratoren Fluxys, Fluvius en het Vlaams Energieagentschap. Zij beheren de certificaten, behandelen de aanvragen en voeren regelmatig controles uit. De Vlaamse Energieregulator (VREG) bezorgt de garanties van oorsprong aan de producent en beheert bovendien de databank van de bewaarde certificaten. Leveranciers kopen de certificaten bij groene producenten op en leveren ze weer in bij de VREG.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/verbruik-jij-wel-echt-groene-energie-vanaf-nu-weet-je-het-zeker/