livios logo

Vlaamse woningen krijgen goed energierapport

Op de openingsdag van Batibouw stelde Vlaams minister van Energie Lydia Peeters de laatste Energie en Binnenklimaatcijfers (EPB) voor. En wat blijkt: de Vlaamse woningen doen het goed! Niet alleen mensen die gaan bouwen houden rekening met de E-normen, ook mensen die renoveren scoren goed.

Lydia Peeters

Vlaams minister van Energie stelde op Batibouw de laatste EPB-cijfers voor.

Foto Livios
  

Vooral nieuwbouwwoningen hebben een goed rapport in Vlaanderen. 6 op de 10 heeft een E-peil van E30, wat overeenkomt met bijna-energieneutraal (BEN). Vanaf 2021 wordt de BEN-norm pas verplicht, maar toch is het gemiddelde bij nieuwbouwwoningen nu al E28. Volgens Peeters heeft dat twee oorzaken. Enerzijds is er het bewustzijn van de klimaatproblematiek. Maar ook de fiscale voordelen spelen volgens haar een belangrijke rol.

Premies

In 38% van de nieuwbouwwoningen wordt de E20-norm zelfs al gehaald. Dat is beter voor je wooncomfort én energiefactuur. Als je E-peil lager is dan E20 moet je namelijk vijf jaar lang geen onroerende voorheffing betalen. De Vlaming bouwt dankzij deze fiscale voordelen dus steeds energiezuiniger dan de verplichte norm. Ook nieuwe appartementsgebouwen doen het goed. In 2016 was het gemiddelde E-peil daar E36, terwijl dat in 2010 nog E69 was.

Naast nieuwbouw is er natuurlijk ook nog renovatie, of beter BENovatie. Bij woningen die een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) ondergaan, wordt 75% van de buitenschil én de technische installaties vervangen. Wie kiest voor een IER kan ook een belastingvoordeel krijgen: haal je een E-peil lager dan E90, dan krijg je vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Haal je de E60-norm? Dan betaal je gedurende vijf jaar helemaal geen onroerende voorheffing.

Hernieuwbare energie

Ook hernieuwbare energie blijft toenemen in Vlaanderen. Zonnepanelen blijven het populairst, die komen in 74% van alle woningen voor. Bij nieuwbouweengezinswoningen gaat het zelfs al om 86%. De zonneboiler is dan weer niet zo goed ingeburgerd: die wordt in slechts 2% gecombineerd met zonnepanelen.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/vlaamse-woningen-krijgen-goed-energierapport/