livios logo

Zijn zonnepanelen nuttig bij dubbele tariefmeter?

Vraag

Ik ben in het bezit van een dubbele tariefmeter (dag en nacht). Wat bij de installatie van zonnepanelen?

Antwoord

Als de opbrengst van de installatie kort bij je verbruik ligt, plaats je best een enkelvoudige teller.  Hierbij een voorbeeld: Stel dat je totaal 3500 kWh per jaar verbruikt en je installatie zou 3500 kWh per jaar opbrengen. Dan krijg je met een enkelvoudige teller 0 kWh aangerekend.

Stel dat je met hetzelfde totaalverbruik en dezelfde opbrengst een tweevoudige teller zou hebben en je verbruikt 1500 kWh op de dal(nacht)teller en 2000 kWh op de piek(dag)teller. Je zonnepanelen doen de teller terugdraaien die op dat moment in voege is. De dalteller werkt ’s nachts en in het weekend. De piekteller overdag gedurende de week. Je zonnepanelen werken alleen overdag. Tijdens het weekend  (2/7 van de tijd) draait je dalteller dus terug en tijdens de week (5/7 van de tijd) draait je piekteller terug. 2/7 van 3500 kWh is 1000 kWh. 5/7 van 3500 kWh is 2500 kWh.

Als je 2000 kWh op de piekteller gebruikt en 2500 kWh op de piekteller produceert krijg je voor die overproductie van 500 kWh geen geld terug. Als je op de dalteller 1000 kWh produceert en 1500 kWh verbruikt wordt dat verschil van 500 kWh wel aangerekend. Je kan de ene teller niet met de andere compenseren. 

Beantwoord door: Inge Pauwels, Dialoog vzw

Dialoog informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Hernieuwbare energie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/vraag/35141/zijn-zonnepanelen-nuttig-bij-dubbele-tariefmeter/