livios logo

Principe vloerverwarming via zoneregeling. Hoe werkt dit?

Vraag

We zijn momenteel in onze ruwbouw en we hebben gekozen voor verwarming met een geothermische warmtepomp en dit in combinatie met zoneregeling. We willen namelijk na verloop van tijd een haard installeren (schouw is al voorzien) en we willen dan ook de vloerverwarming in de woonkamer kunnen uitschakelen.

De zoneregeling zal gebeuren via thermostaten (domotica) en deze gaan per zone een servomotor op de collectoren aansturen. Onze installateur wees ons erop dat er toch nog een algemene thermostaat voorzien moet worden en dit nog altijd in de woonkamer. Deze zou de warmtepomp zelf aansturen (verwarmen versus koelen) en zal hiervoor rekening houden met de relatieve vochtigheid binnen het huis (en ook de temperatuur op de buitenvoeler). Het op peil houden van de parameters binnen het buffervat van de vloerverwarming gebeurt ook via deze algemene thermostaat.

Als we deze thermostaat nu hangen in de woonkamer en we leggen de kachel aan. Zal deze thermostaat ook de omgevingswarmte aanvoelen en doorgeven aan de warmtepomp? Waardoor de warmtepomp niet meer verder zal verwarmen (en we dus in het volledige huis geen verwarming meer hebben)? De installateur gaf sowieso aan om in deze kamer ook een aparte kamerthermostaat te voorzien, maar ik wil hierbij echt wel duidelijkheid en tot op heden heb ik al wat tegenstrijdige informatie gehoord en gelezen.

Een algemene uitleg over dit principe zou echt handig zijn! Ook voor toekomstige bouwers die op zo'n systeem werken! Beter vooraf eens goed informeren en net daarom post ik deze vraag/dit probleem hier.

Antwoord

Deze vraag is heel specifiek en gaat over de meet- en regeltechniek die momenteel voorhanden is in de sector van verwarmingsinstallaties. Voor een specifiek antwoord op je vragen ga je dan ook best te rade bij iemand die hierin gespecialiseerd is.

Vloerverwarming is een traag systeem. Om dat te gaan combineren met een haard is niet het beste idee. Een geothermisch warmtepompsysteem met vloerverwarming gaat de woning binnen de geïsoleerde schil op ± 20°C houden. Door de degelijke isolatieschil heb je maar een beperkt verlies.

Het aansteken van de haard gaat onmiddellijk een hoge dosis warmte in de woning brengen terwijl er nog warmte in de vloer gebufferd zit die er ook gaat uitkomen. De kans dat het té warm wordt is dan reëel. Om de haard te gaan gebruiken zou je al ruim op voorhand de zone in de leefruimte moeten uitschakelen. 

Een centrale thermostaat opstellen in een lokaal waar je een externe warmtebron gebruikt, in dit geval de haard, gaat verkeerde informatie doorsturen naar de hele stooklijn. In dat lokaal kun je wel met een zone-thermostaat werken. Als je daarbovenop ook nog een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie gaat installeren, ga je de warmte uit de leefruimte ook verdelen naar alle andere lokalen. 

Een sturing op relatieve vochtigheid lijkt eigenaardig. De relatieve vochtigheid is een combinatie van luchttemperatuur en de hoeveelheid waterdamp die in die lucht is opgelost. Hogere luchttemperaturen kunnen meer vocht bevatten dan lagere temperaturen. Maar de hoeveelheid vocht is ook afhankelijk van een aantal externe factoren die weinig te maken hebben met de verwarming. Om te beginnen is er al de luchtvochtigheid buiten die behoorlijk kan variëren. En als je de vloer gaat dweilen ga je de luchtvochtigheid ook tijdelijk de hoogte injagen. 

De hele regeling met centrale thermostaat, buitenvoeler en  zoneregelingen is een zaak van doorgedreven meet- en regeltechniek. In die dingen kun je heel ver gaan maar dat moet wel doordacht en correct uitgevoerd worden.

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Hernieuwbare energie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/vraag/35173/principe-vloerverwarming-via-zoneregeling-hoe-werkt-dit/