livios logo

Bestaan er accumulatiekachels op DC?

Vraag

Ik zit met het plan om tijdens de dag de opgewekte elektriciteit van mijn zonnepanelen (DC-stroom) op te slaan in enkele accumulatiekachels. Omdat verwarmingselementen in een accumulatiekachel op DC-stroom het hoogste rendement hebben, lijkt het mij onlogisch eerst de DC-stroom van de zonnepanelen om te zetten in AC-stroom om vervolgens deze AC-stroom in de accumulatiekachels terug om te zetten naar DC-stroom om de verwarmingselementen aan te sturen.

Bestaan er modellen (of aanpasbare, bestaande modellen) van accumulatiekachels die op DC-stroom werken? Ik zou mijn zonnepanelen ook zo groeperen dat ik uitkom op ongeveer 154VDC wat het gemiddelde is van de sinusvorm van 220-240VAC.

Antwoord

Voor zover wij weten bestaan er momenteel nog geen accumulatiekachels op DC. Het rechtstreeks koppelen van zonnepanelen aan accumulatiekachels heeft echter ook een bijkomend aandachtspunt. Zonnepanelen kunnen niet continu voldoende spanning aan de weerstanden in de accumulatiekachels leveren waardoor je aan/uit werking zou krijgen. Krijgen de fabrikanten dit opgelost, dan bestaat de kans dat je in de toekomst wel accumulatiekachels op de markt zal vinden waar je rechtstreeks zonnepanelen aan kan koppelen.

Beantwoord door: Inge Pauwels, Dialoog vzw

Dialoog informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Hernieuwbare energie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/vraag/35291/bestaan-er-accumulatiekachels-op-dc/