livios logo

Kan ik airco sturen met zonnepaneel, onafhankelijk van het net?

Vraag

De zolderkamer in mijn oud huis uit 1909 is al twee maal geïsoleerd. Aan de zuidkant is een groot raam van ongeveer 4 m hoogte met terras. Enkel met heel de dag het rolluik naar beneden is deze ruimte in de zomer leefbaar, anders warmt de kamer op tot 37 à 38 graden.

In de winter krijg ik met het minste aan zon makkelijk 20 à 22 graden zonder een radiator open te draaien. Kan ik airco installeren gestuurd door een zonnepaneel dat niet op het net is aangesloten? De kamer dient enkel gekoeld te worden wanneer er te veel zon is. Een nieuw raam zou de winterwarmte weghalen.

Antwoord

Een installatie PV-panelen levert initieel gelijkstroom. Met een omvormer wordt daar 230 Volt wisselspanning van gemaakt. Er bestaan aircotoestellen op lage spanning maar die zijn bedoeld voor kleine ruimten zoals wagens, caravans, boten, … 

Omwille van de hoge warmtelast en bijhorend hoog koelvermogen is hier een volwaardige airco-installatie nodig die op 230 V draait. De PV-installatie levert geen constant vermogen, dat is afhankelijk van de zoninstraling. De ideale bedrijfstemperatuur van PV-panelen is ± 26°C. Op het heetst van de zomer daalt het rendement van de PV-installatie zelfs wat.

Door die niet-constante energiestroom gaat de airco-installatie ook niet op de normale manier werken. Ook de sturing tussen de binnen- en buitenunit kan daar last van hebben. Om de airco-installatie van een min of meer constante stroom te voorzien zonder een netgekoppeld systeem lijkt het tussenvoegen van een batterij een oplossing. Dan ga je de gelijkstroom van de PV-panelen eerst opslaan in de batterij. Die kan wel een constante stroom leveren. Via een omvormer ga je daar dan weer 230 V wisselstroom mee maken om de airco-installatie aan te sturen.

Op warme dagen ga je zo met de batterij nog wat buffer hebben, de airco-installatie kan dan nog wel wat doordraaien zonder dat er energieproductie van de PV-installatie is. Eén en ander moet wel degelijk berekend worden. Het vermogen van de airco moet afgestemd worden op de koellast. Daar moet dan weer de batterij aan aangepast worden. En afhankelijk van die parameters moet de PV-installatie begroot worden. En dan is het ook nog niet vanzelfsprekend dat door deze afwijkende aansturing de gebruikelijke garanties op alle onderdelen van kracht blijven. 

Voor de plaatsing van de airco-installatie doe je best beroep op een erkende koeltechnicus. Bij voorkeur dan ook nog van een bedrijf dat thuis is in de installatie van PV-panelen zodat de hele installatie onder de zelfde verantwoordelijkheid valt. Hoe dan ook, het blijft een zeer ongebruikelijke en eerder experimentele installatie.

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Hernieuwbare energie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/vraag/35338/kan-ik-airco-sturen-met-zonnepaneel-onafhankelijk-van-het-net/