livios logo

Zonnepanelen nog interessant?

Vraag

Ik verbruik alleen 's avonds elektriciteit. Is het dan nog interessant om zonnepanelen te leggen?

Antwoord

Nu de terugdraaiende teller weg is, wordt het belangrijk om zoveel mogelijk zelf geproduceerde elektriciteit ook direct zelf te gebruiken. Dus moet je op zoek naar het zinvol inzetten van elektriciteit overdag, wanneer de PV-panelen elektriciteit produceren.

Een wasmachine of de vaatwas automatisch laten opspringen, een warmtepomp die de woning (goed geïsoleerd en met voldoende thermische massa) al overdag voorverwarmt zodat ’s avonds de verwarming niet of nauwelijks op moet, een voorraadvat waarin warm water wordt aangemaakt, het zijn enkele voorbeelden van hoe dit zou kunnen. En daarnaast is er ook de mogelijkheid om een deel gewoon als elektriciteit op te slaan in een batterij.

Veel van die zaken vragen echter slimme toepassingen, die zichzelf sturen op basis van huidige en verwachte elektriciteitsproductie. Een wasmachine laten opspringen gebeurt best niet op het moment dat er kortstondig een piek is in elektriciteitsproductie omdat de zon even doorheen de wolken breekt, maar wanneer verwacht wordt dat er een half uur of een uur lang voldoende elektriciteitsproductie zal zijn.

Het zou je verbazen hoeveel er hier mogelijk is. De terugdraaiende teller was tot nu toe echter vaak een rem om dergelijke slimme oplossingen te ontwikkelen, want waarom investeren als het net als een magische batterij werkt? Dus op termijn is het antwoord op jouw vraag waarschijnlijk ja, als je naar meer kijkt dan enkel je huidig gebruik van elektriciteit.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/vraag/36839/zonnepanelen-nog-interessant/