livios logo

Wat is biomassa? Een kennismaking

Biomassa is een verzamelnaam voor brandstoffen van plantaardige of dierlijke afkomst die gebruikt worden voor energieopwekking: houtblokken, houtpellets, granen, zonnebloempitten, mest …

Hernieuwbare energie

Biomassa is quasi oneindig en wordt voortdurend aangevoerd. Daarom is het een hernieuwbare energiebron. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zoals aardgas en -olie, is biogas bovendien CO2-neutraal. Dat komt omdat planten en bomen tijdens hun levensloop evenveel CO2 opnemen als er vrijkomt bij de verbranding.

Pellets of houtblokken

Naast zon, water en andere duurzame bronnen, is biomassa een bron van groene energie. Niet alleen op grote schaal (bijvoorbeeld elektriciteitscentrales op biomassa), maar ook voor particuliere woningen. Voor huishoudelijk gebruik zijn vooral houtblokken en houtpellets interessant.

pellets

Voor huishoudelijk gebruik zijn vooral houtblokken en houtpellets interessant.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

kachel Houtkachel

Het bekendste voorbeeld van het gebruik van biomassa in huis, is het autonome verwarmingssysteem op hout.

Foto Dru Belgium
  

Haarden en kachels

Het bekendste voorbeeld van het gebruik van biomassa in huis, is ongetwijfeld het autonome verwarmingssysteem op hout:

Centrale verwarming

Met op zichzelf staande kachels of haarden verwarm je één ruimte. Daarnaast kan je met biomassa ook je volledige woning verwarmen en sanitair warm water aanmaken. Dat gebeurt met een zogenaamde cv-kachel of cv-ketel, aangesloten op de centrale verwarming. Ook hier zijn houtblokken en pellets de meest voor de hand liggende vormen van biomassa.

  • Houtblokken: je hebt de keuze tussen eenvoudige, goedkope houtketels of houtvergassers met een automatische ontsteking, reiniging en luchtregeling.
  • Houtpellets: we maken een onderscheid tussen manuele pelletketels die je zelf wekelijks aanvult, of dure volautomatische systemen.

Minimumaandeel hernieuwbare energie

Een biomassa-installatie is een van de mogelijke systemen waarmee je tegemoetkomt aan het minimumaandeel hernieuwbare energie in het kader van de EPB-regelgeving voor nieuwbouw en energetische renovaties (Vlaanderen).

De installatie moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Rendement van minstens 85 %
  • Beperkte uitstoot van CO en fijnstof
  • Toepassing als hoofdverwarming

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/wat-is-biomassa-een-kennismaking/