livios logo

Wat is biomassa?

Verwarming Kachels en haarden

Zowel als brandstof voor cv-ketels als voor kachels en tegel- en speksteenkachels wordt omwille van het gebruikscomfort steeds meer overgeschakeld op systemen die functioneren met pellets.

Foto Dru Belgium
  

pellets

Pellets zijn houten korrels, gemaakt op basis van houtafval.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Biomassa is vandaag onze belangrijkste bron van groene stroom, goed voor meer dan driekwart van de groenestroomproductie. Biomassa is een verzamelnaam voor alle hernieuwbare brandstoffen van plantaardige (of dierlijke) afkomst: houtblokken, houtpellets, granen, koolzaad, zonnebloempitten,…

Door gebruik te maken van bio-energie is er netto geen bijkomende CO2-uitstoot. Bij de omzetting (door vergisten, verbranden of vergassen) van biomassa naar bruikbare elektriciteit komt er namelijk evenveel CO2 vrij als de planten en bomen tijdens hun levensloop hebben opgenomen. Voor wie zelf zijn groene stoom wil opwekken is biomassa niet geschikt.

Pellets

Zowel als brandstof voor cv-ketels als voor kachels en tegel- en speksteenkachels wordt omwille van het gebruikscomfort steeds meer overgeschakeld op systemen die functioneren met pellets. Dit zijn houten korrels, gemaakt op basis van houtafval.

Voordelen

  • Hoog rendement: volgens invoerders zou je tot 40 % kunnen besparen op de stookkosten in vergelijking met traditionele ketels op gas of stookolie.
  • Ketels op pellets geven recht op fiscale aftrek als je a.h.v. een attest kan aantonen dat ze beantwoorden aan een minimaal rendement.
  • Pellets zijn een recyclageproduct met een hoog rendement dat bovendien CO2-neutraal is. Het draagt dus niet bij tot het broeikaseffect.

Nadelen

  • Vergt een grotere investering dan een traditionele ketel op gas of stookolie (7.500 – 10.000 euro excl. installatiekosten; 10.000 - 15.000 euro incl. opslag en installatiekosten).
  • Net zoals bij stookolie en propaangas heb je een opslagruimte nodig die op tijd gevuld moet worden.

Opslag

De goedkoopste en gemakkelijkste oplossing is een bovengrondse zaksilo in de nabijheid van de cv-ketel (tot 20 m afstand). De meest plaatsbesparende oplossing is een ondergrondse tank. In plaats van een tank kan je ook gebruik maken van een voorraadruimte.

Het transport van de opslagtank naar de ketel gebeurt via een wormwiel of bij voorkeur via een vacuümsysteem. De opslagtank voor de cv-installatie kan ook gebruikt worden voor een pelletkachel.

Renovaties

Behalve de ketel zelf werkt een centrale verwarming met pellets op precies dezelfde wijze als installaties op gas of stookolie. Je kan dus probleemloos een bestaande ketel vervangen door een ketel op pellets zonder dat je de leidingen moet aanpassen.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/wat-is-biomassa/