livios logo

Wat kost een thuisbatterij?

Thuisbatterijen worden steeds populairder bij wie minder afhankelijk wil zijn van het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen verbruik je gemiddeld maar 30% van de opgewekte energie. Batterijen verhogen die gelijktijdigheidsfactor tot wel 80% afhankelijk van verwarmingsmethode. Het grootste nadeel is dat de aankoop op dit moment nog vrij duur is. Maar hoeveel kost een thuisbatterij precies? En is het rendabel om er een aan te kopen? Wij maakten de rekensom met Dirk Coenen van Viessmann.

De batterij: 4.000 tot 10.000 euro

De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. De capaciteit van de huidige thuisbatterijen ligt tussen 3 kWh en 14 kWh. Essentieel is dat je de stroomproductie en de opslag afstemt op je stroomverbruik. Daarvoor vraag je best persoonlijk advies aan een installateur, die de installatie zal dimensioneren. Een gemiddeld gezin verbruikt 9,6 kWh per dag, dus dat betekent dat je met een capaciteit van 10 kWh een hele dag van je batterij kan leven.

Voor een thuisbatterij van 3 kWh betaal je ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh kost 5.000 tot 8.000 euro en voor 14 kWh is de prijs zo’n 10.000 euro.

Naast de capaciteit wordt de prijs ook bepaald door de kwaliteit van de batterij. Een goedkope batterij is niet noodzakelijk voordeliger. De werkelijke prijs van een batterij wordt berekend met de ‘Levelised Cost of Storage (LCOS)’, of de gemiddelde prijs per opgeslagen kWh over de hele levensduur. Om die te berekenen, moet je rekening houden met het aantal cycli. Verder zijn er nog een aantal factoren die de prijs bepalen:

  • Rendement: tussen 70% en 95%
  • Levensduur in cycli: 2.800 tot 10.000 cycli
  • Levensduur in jaar: 12 tot 15 jaar
  • Capaciteit tegen het einde van de levensduur: 60 à 70%

De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen.

Foto Tesla
  

Voor de dimensionering, installatie en het afstellen van een thuisbatterij reken je op 500 tot 1.000 euro.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Omvormer: 2.000 euro

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Een omvormer zet die om in wisselstroom om naar het stroomverbruik van de woning of naar het net te sturen. Een batterij heeft dan weer een omvormer nodig die in beide richtingen werkt om te kunnen opladen en ontladen. De omvormer zorgt verder ook voor een optimale regeling tussen de batterij en het verbruik. Alles gebeurt automatisch, dus na de installatie hoef je niks meer te doen.

Heb je al zonnepanelen in huis, dan moet je een extra omvormer kopen of je omvormer vervangen door een hybride exemplaar. Een omvormer kost ongeveer 2.000 euro. Ga je tegelijk een pv-installatie en een thuisbatterij installeren? Kies dan meteen voor een gecombineerde omvormer die zowel voor de zonnepanelen als de batterij werkt.

Installatiekosten: 500 tot 1.000 euro

Ook de installatiekosten variëren natuurlijk, afhankelijk van de installateur en van welk systeem je uiteindelijk kiest. Voor de dimensionering, installatie en het afstellen van een thuisbatterij reken je op 500 tot 1.000 euro.

Premies en voordeeltarief

Op de aankoop van een batterij betaal je in principe 21% btw. Als je een woning renoveert, dan valt de aankoop van de batterij onder het belastingtarief van 6%.

Vanaf augustus kan je een premie aanvragen voor een thuisbatterij. Die premie moet wel nog goedgekeurd worden door de Raad van State en bedraagt 250 euro per kWh capaciteit, met een maximum van 3.200 euro.

Om aan de premie te voldoen, moet je een digitale meter hebben. Heb je nog een terugdraaiende meter? Dan wordt de installatiekost van de digitale meter ook vergoed. Daarnaast geldt de premie enkel voor milieuvriendelijke systemen zoals een lithiumbatterij, en moet je beroep doen op een erkend installateur. Let wel: de premie is voorlopig begroot op 5 miljoen euro, goed voor ongeveer 2.500 batterijsystemen in totaal.  

Ga je (ver)bouwen en ben je benieuwd voor welke premies jij in aanmerking komt? Raadpleeg onze Premielinker.

Totaalsom: 5.000 tot 10.000 euro

De batterij, omvormer en installatiekosten bedragen tussen 5.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de capaciteit, de kwaliteit en het systeem. De duurdere modellen tot 10.000 euro hebben meestal al een omvormer inbegrepen, dus dat is zowat de maximumprijs van een thuisbatterij.

Met de premie kan je daar maximum 3.200 euro van terugkrijgen, en als je renoveert geniet je nog van een lager belastingtarief van 6%.

Is een batterij rendabel?

Om te berekenen of een thuisbatterij een rendabele investering is, moet je rekening houden met de overgang naar de digitale meter.

Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan functioneert het stroomnet eigenlijk als batterij. De stroom die je overdag op het net zet, is evenveel waard als de stroom die je zelf van het net haalt. Daarvoor betaal je nu een forfaitair prosumententarief. Dat is berekend op je omvormer en bedraagt gemiddeld zo’n 400 euro per jaar.

Met de digitale meter betaal je geen prosumententarief meer. De digitale meter meet de injectie en het afgenomen volume van het distributienet apart, waardoor enkel de netkosten en de energietaksen voor het effectieve gebruik van het net gefactureerd zullen worden. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je zo weinig mogelijk stroom van het net nodig hebt, en wordt de aankoop van een batterij interessanter. 

Met een thuisbatterij en een digitale meter bespaar je in het eerste jaar 200 tot 1000 euro per jaar. Die besparing kan in de toekomst toenemen naarmate de elektriciteit duurder wordt. De energiekost varieert natuurlijk ook van regio tot regio.

Terugverdientijd versus levensduur

De terugverdientijd voor een batterij van bijvoorbeeld 9.000 euro bedraagt op dit moment minstens 20 jaar. Zolang de terugverdientijd langer is dan de levensduur van de batterij, is de aankoop ervan dus niet rendabel. De komende jaren zal het rendement en de levensduur van de batterijen alleen maar toenemen. Met de omschakeling naar de digitale meter wordt het ook rendabeler om de eigen geproduceerde stroom zelf te verbruiken.

Het lijdt geen twijfel dat batterijen in de toekomst wel rendabel zullen worden. De aankoopprijs zal alleen maar zakken, en het valt te verwachten dat de energieprijzen zullen blijven stijgen. Algemeen wordt aangenomen dat het kantelpunt er komt tussen nu en 2021.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/wat-kost-een-thuisbatterij/