livios logo

Wat zijn warmtepomppanelen?

Warmtepomppanelen zijn hybridezonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit én warmte. In combinatie met een geothermische water-waterwarmtepomp kan je zo je hele woning verwarmen en van warm water voorzien.

Hoe werkt het?

De voorkant van een warmtepomppaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Aan de achterkant zit een warmtewisselaar die in combinatie met je warmtepomp voor sanitair warm water en verwarming zorgt. In de koperen leidingen van de warmtewisselaar zit de vloeistof glycol. Die wordt in een gesloten circuit rond gepompt naar de geothermische warmtepomp die op zijn beurt de warmte uit de vloeistof onttrekt.

Wat als het vriest?

Ook als er geen zon is, werkt het warmtepomppaneel. Zelfs in de winter als het vriest. Tot temperaturen van -7 °C onttrekken de panelen warmte uit de buitenlucht die via de warmtewisselaar naar je warmtepomp gaat. Hoe kouder het wordt, hoe minder efficiënt het systeem zal werken. Maar je geothermische warmtepomp kan op dat moment elektrisch verwarmen.

warmtepomppaneel

Warmtepomppanelen zijn hybridezonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit én warmte.


© Ecopuur  

warmtepomppanelen dak

Reken voor een doorsnee woning met vier personen op zo’n acht warmtepomppanelen in combinatie met een geothermische water-waterwarmtepomp.


© Ecopuur  

Hoeveel warmtepomppanelen heb je nodig?

Het aantal panelen is afhankelijk van de grootte van je woning, je gezinssamenstelling, je verbruik, … Reken voor een doorsnee woning met vier personen op zo’n acht warmtepomppanelen in combinatie met een geothermische water-waterwarmtepomp.

Dekken ze je volledige energiebehoefte?

Acht warmtepomppanelen genereren voldoende warmte om je warmtepomp te voeden. De elektriciteit die je opwekt is ook voldoende om je warmtepomp op jaarbasis aan te sturen. Wil je je volledige elektriciteitsverbruik dekken voor onder andere je verlichting, tv of wasmachine? Laat dan zo’n acht gewone zonnepanelen bijplaatsen. Visueel zien ze er hetzelfde uit.

Geschikt voor jouw woning?

Warmtepomppanelen zijn zowel voor nieuwbouw als grondig gerenoveerde woningen geschikt, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is en op lage temperatuur verwarmd wordt via vloerverwarming of lage-temperatuurradiatoren. De panelen passen zowel op hellende als platte daken. Bovendien zijn ze gunstig voor je E-peil: ze scoren minstens even goed als een geothermische warmtepomp.

Wat kost het?

Een warmtepomppaneel is slechts een onderdeel van een volledig systeem met een warmtepomp, een omvormer, twee expansievaten en een elektrisch element. De prijs voor deze totaaloplossing situeert zich tussen een lucht-luchtwarmtepomp en een geothermische warmtepomp (grond/water).

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/wat-zijn-warmtepomppanelen/