livios logo

Waterstofpanelen: de definitieve doorbraak van groene brandstof?

Een onderzoeksteam van de KU Leuven, onder leiding van professor Johan Martens, stelt na tien jaar werken een revolutionair zonnepaneel voor: het waterstofpaneel. Het goede nieuws? De uitvinding werkt op licht en lucht: twee dingen die altijd aanwezig zijn. Daardoor komen er geen broeikasgassen vrij en is het systeem CO2-neutraal. Het eerste proefproject met twintig waterstofpanelen start binnenkort op een huis in Heverlee.

Zo werkt het

Het paneel vangt waterdamp op uit de lucht en zet het om in waterstofgas zonder elektriciteit of leidingen te gebruiken.

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

Waterstof als brandstof is geen nieuw concept. Maar door het te produceren uit zonlicht, gaat er amper energie verloren. Hoe het systeem werkt? Het paneel vangt waterdamp op uit de lucht en zet het om in waterstofgas. En dat zónder elektriciteit of leidingen te gebruiken. Bovendien sla je de opgewekte waterstof op in een soort batterij: achteraf verbrand je het gas en wek je opnieuw energie op. Zo kan je je ’s zomers opgewekte waterstofgas ook ’s winters gebruiken voor je elektriciteit en verwarming.

De energiebron van de toekomst

De waterstofpanelen stoten geen broeikasgassen uit en zijn dus CO2-neutraal.

Foto Koramic
  

De wetenschappers produceren met één paneel tot 250 liter waterstofgas per dag. Met twintig panelen produceert je gezin genoeg elektriciteit voor een heel jaar. Daarom is waterstof misschien wel de energiebron van de toekomst: het systeem stoot geen broeikasgassen uit en is dus CO2-neutraal. Bovendien werkt de techniek ook voor auto’s. De Vlaamse Confederatie Bouw reageert alvast enthousiast: volgens Directeur Generaal Marc Dillen kan waterstof dé energiesleutel zijn waar we al jaren naar zoeken.

Niet voor morgen

In Vlaanderen zijn miljoenen woningen aan een energiezuinige renovatie toe. Waterstofpanelen spelen mogelijk een belangrijke rol in het behalen van de Renovatiepactdoelen in 2050. En zelf waterstofpanelen installeren? Dat is nog niet voor morgen: dan zijn er eerst ingrijpende veranderingen aan gasleidingen, -netten en tankstations nodig. Professor Martens gelooft daarom vooral in een toepassing voor wijken of huizengroepen. Bovendien zijn de panelen volgens hem betaalbaar: hij verwacht dat de prijs zakt zodra de massaproductie start.

Bron: De Morgen & Vlaamse Confederatie Bouw

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/waterstofpanelen-de-definitieve-doorbraak-van-groene-brandstof/