livios logo

Welke soorten zonneboilers zijn er?

De zonneboiler bestaat in verschillende uitvoeringen: en standaardzonneboiler of een compacte zonneboiler. Ook op vlak van collectoren zijn er verschillen. 

Soorten zonneboilers

1. Standaardzonneboiler

In de eerste plaats is er de standaardzonneboiler. Deze bestaat uit een collector van 3 tot 5 m² en een los voorraadvat. Het collectorvat wordt rondgepompt in een gesloten circuit dat zijn warmte in een voorraadvat (warmtewisselaar) aan het leidingwater afgeeft. De standaardboiler heeft een gewone warmwaterinstallatie nodig als naverwarmer.

2. Compacte zonneboiler

Daarnaast bestaat ook een compacte zonneboiler. In dit systeem wordt het leidingwater rechtstreeks in een goed geïsoleerde collector verwarmd. Er is dus geen afzonderlijk voorraadvat nodig. De watervoorraad bedraagt 75 tot 250 liter. Net als de bij standaardzonneboiler is hier een naverwarming nodig.

collector dak zonneboiler

Foto STIEBEL ELTRON
  

Vitocell zonneboiler

Foto Viessmann Belgium bvba
  

zonneboiler zonnecollector dak collector

Foto STIEBEL ELTRON
  

Mogelijkheden

Wanneer je niet te vinden bent voor de afzonderlijke naverwarming, kan je opteren voor een koppeling centrale verwarming-zonneboiler In dit geval is de standaardzonneboiler uitgerust met een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. Het vat heeft een inhoud van 200 tot 300 liter. De extra warmtewisselaar is aangesloten op een cv-ketel en houdt de temperatuur in het vat constant.

Het verwarmde water kan je ook gebruiken voor de centrale verwarming. In dit geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor een zonneboilercombi. Het warmwatertoestel en de centrale verwarmingsketel vormen één geheel. De zonneboiler heeft naast het voorraadvat ook een cv-brander. De warmte in het vat wordt gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater en ook voor de centrale verwarming, in gescheiden circuits uiteraard.

Tot slot zijn zonneboilers ook ideaal voor de verwarming van zwembaden. Omdat het water niet zo warm moet zijn, is bovendien geen bijkomende verwarming nodig.

Soorten collectoren

Qua vorm onderscheiden we verschillende systemen, met als belangrijkste categorieën de vlakkeplaat- en de vacuümbuiscollectoren.

1. Vlakkeplaatcollector

Deze collectoren bestaan uit een ondiepe bak met een transparante afdekplaat, een absorber om zo veel mogelijk zonnestraling op te nemen en een isolatielaag om warmteverliezen te beperken. Door de absorber, een koperen buis, stroomt een vloeistof die de warmte opneemt.

Dit is de meest eenvoudige en goedkoopste collectortype. Het energierendement is het hoogst wanneer de zon pal boven de collector staat en piekt, dus in de loop van de dag. Een vlakkeplaatcollector koop je bij voldoende beschikbare dakoppervlakte, een goede oriëntatie van de woning en een gunstige dakhelling.

2. Vacuümbuiscollector

Deze collector is opgebouwd uit opeenvolgende vacuümbuizen. Hij isolereert nog beter dan traditionele isolatiematerialen waardoor er minder warmteverliezen zijn wat het rendement verhoogt. Vacuümbuiscollectoren zijn voor hun werking minder gevoelig voor afwijkingen in de oriëntatie, door de ronde vorm van de buizen.

In tegenstelling tot bij de vlakke collectoren is het rendement in de loop van de dag ongeveer gelijk. De warmteopbrengst is hoger, maar vacuümbuiscollectoren zijn duurder voor dezelfde oppervlakte. Een vacuümbuiscollector koop je als de beschikbare dakoppervlakte beperkt is en ook de oriëntatie en dakhelling niet optimaal zijn.

De plaatsing

Bij de plaatsing van de zonnecollectoren moet je er zorg voor dragen dat:

  • De collectoren zo weinig mogelijk schaduw vangen.
  • De collectoren op het zuiden gericht zijn. Een afwijking van 45° is een absoluut maximum.
  • De hellingshoek tussen 20 en de 60° ligt, ideaal is 40°.

Wassen met zonne-energie

Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk dat een zonneboiler je wasmachine een handje toesteekt. Het is logisch en voordeliger om het water in je wasmachine via een zonneboiler te verwarmen dan met elektriciteit.

Om een zonneboiler aan een wasmachine te koppelen dient deze twee aansluitingen te hebben. Een voor koud en een voor het voorverwarmd water.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/welke-soorten-zonneboilers-zijn-er/