livios logo

Zonnepanelen: Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd

Liet jij nog voor 2021 zonnepanelen installeren en goedkeuren? Dan kon je ook met een digitale meter in principe nog vijftien jaar lang gebruik maken van de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller. Het Grondwettelijk Hof heeft die regeling nu vernietigd, waardoor die dus niet langer geldig is. De voordelen die je er tot nu toe van genoot, hoef je niet terug te betalen. Bovendien komt er dit jaar nog een eenmalige financiële compensatie voor rechtstreeks getroffen zonnepaneleneigenaars.

Wat de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller inhoudt? In een notendop: dat je de zelfopgewekte stroom die je niet meteen verbruikt, terug op het elektriciteitsnet kan injecteren. Je teller draait zo terug, ook als je al over een digitale elektriciteitsmeter beschikt. Om dat dubbele netgebruik te compenseren, hangt daar wel een prosumententarief voor netkosten en taksen aan vast.

Oneerlijk systeem?

Het Grondwettelijk Hof heeft die regeling nu vernietigd. Nadat de Vlaamse regering in 2019 ondanks een negatief advies toch van start ging met het systeem van de terugdraaiende teller voor digitale elektriciteitsmeters, spande de VREG er een juridische procedure tegen aan. De voornaamste reden daarvoor was naar eigen zeggen om discriminatie te vermijden: zowel tussen mensen met en zonder zonnepanelen als tussen eigenaars met een installatie van jonger of ouder dan vijftien jaar en degenen die hun panelen voor of na 2020 lieten plaatsen. Ook zou de regeling rond de terugdraaiende teller de exclusieve tariefbevoegdheid van de VREG hebben geschonden.

Hernieuwbare energie groene stroom

Het enige goede nieuws: de winst die het systeem van de terugdraaiende teller je sinds 2019 heeft opgeleverd, hoef je niet terug te betalen.


© Getty Images  

zonnepanelen geld

Erwin Cornelis: "De terugverdientijd van PV-installaties blijft ongeveer tien jaar. Zonnepanelen zijn een betere belegging dan een spaarboekje."


© Getty Images  

Eenmalige compensatie

Om het wegvallen van die regeling te compenseren, gaat de Vlaamse regering dit jaar nog een eenmalig bedrag toekennen aan eigenaars die daar financieel door zijn getroffen. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is de compensatie vergelijkbaar met de nieuwe zonnepanelenpremie die sinds 2021 van kracht is. De voorwaarde is wel dat je momenteel al over een digitale meter beschikt en je nog geen 5% rendement kon halen op je investering. Het bedrag dat je krijgt komt overeen met 5% rendement van een gemiddeld zonnepanelenproject minus de steunbedragen die je in het verleden al kreeg, waaronder groenestroomcertificaten. Je kan de compensatie aanvragen op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Verder is de Vlaamse regering van plan om die steunmaatregel met 30% te verhogen als je binnen de komende twee jaar ook nog een batterij of warmtepompboiler aanschaft. De winst die het systeem van de terugdraaiende teller je sinds 2019 heeft opgeleverd, hoef je niet terug te betalen. Beschik je nog over een klassieke analoge elektriciteitsmeter? Dan kan je nog gebruik maken van de regeling tot netbeheerder Fluvius je digitale exemplaar is komen installeren. Vanaf dat moment betaal je ook geen prosumententarief meer.

Zijn zonnepanelen toch nog rendabel?

Zowel FEBEG als ODE, PV Vlaanderen en Techlink betreuren de uitspraak van het Grondwettelijk Hof. De sectororganisaties stappen graag mee in een overleg met de bevoegde overheden om zo snel mogelijk een oplossing uit te werken voor de getroffen zonnepaneleneigenaars. “Bovendien blijft de installatie van zonnepanelen een interessante investering”, klinkt het. “Zowel op financieel vlak als voor het klimaat.”

Ook Bond Beter Leefmilieu (BBL) benadrukt de ecologische en economische voordelen die je nog steeds uit zonnepanelen kan halen. “PV-installaties worden steeds goedkoper, waardoor de terugverdientijd ongeveer tien jaar blijft”, zegt Erwin Cornelis van BBL. “Zonnepanelen zijn zo een veel betere belegging dan een spaarboekje. Bovendien krijg je nog steeds een vergoeding voor de stroom die je op het net zet. Het is nu aan de Vlaamse overheid om met een stabiele en duidelijke regeling voor hernieuwbare energie het vertrouwen in het potentieel van zonnepanelen te herstellen.”

Zo zat het in elkaar

De uitrol van de digitale elektriciteitsmeter ging in 2019 van start met als doel zonnepaneleneigenaars te stimuleren om de stroom van hun installatie zo snel mogelijk na de productie te verbruiken. Het systeem van de virtuele terugdraaiende teller diende als overgangsmaatregel om de installatie van zonnepanelen in Vlaanderen niet te laten stokken. De voorwaarde om nog vijftien jaar van dat systeem gebruik te maken, was dat je installatie voor 2021 geïnstalleerd en goedgekeurd moest zijn.

Tip: Wil je toch nog van de voordelen van zonne-energie profiteren? Sinds 1 januari 2021 kan je terug een premie aanvragen om je eigen zonnepanelen te plaatsen.

Bron: hln.be

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/zonnepanelen-vlaamse-regeling-rond-de-terugdraaiende-teller-vernietigd/