livios logo

Batibouw: passiefhuiscertificaat voor massief passiefproject

Op de foto herkenngen we Katrien Nottebaert van Wienerberger (links), Christophe Marrecau van Passiefhuis-Platform (midden) en Valerie Deraedt van Recticel (rechts). Bouwheer Elie Verleyen en zijn vrouw staan rechts en links van het midden.

Foto www.vlaamsearchitectuur.be
  

Het gecertificeerde massief passiefhuis.

Foto Terca - Desimpel
  

Op de foto zie je duidelijk de dubbele laag isolatieplaten.

Foto Terca - Desimpel
  

Bij de start van Batibouw mochten Wienerberger, Recticel en de vzw Passiefhuis-Platform het passiefhuiscertificaat overhandigen voor een massief passiefhuis.

Een massief passiefhuis is een passiefhuis dat is opgetrokken met bakstenen binnen- en buitenmuren. Een typisch Belgische woning dus, met een vertrouwde look. Het concept wordt sinds een aantal jaren bijzonder gepromoot door de keramische groep Wienerberger en de producent van isolatiematerialen Recticel Insulation. Samen met de vzw Passiefhuis-Platform hadden zij dan ook de eer om het passiefhuiscertificaat voor een dergelijke woning uit te reiken bij de start van Batibouw.

Het concept

Al sinds 2003 stimuleert de vzw Passiefhuis-Platform het bouwen van energiezuinige gebouwen die gebaseerd zijn op het passiefhuisconcept. Een woning wordt als een passiefhuis beschouwd wanneer aan volgende drie basisvereisten is voldaan: de netto energiebehoefte voor ruimteverwarming is kleiner of gelijk aan 15 kWh/m² per jaar, het gebouw is voldoende luchtdicht en de temperatuur stijgt niet meer dan 5 % van het jaar boven de 25°C.

De technieken

Om aan deze basisvereisten te voldoen, zijn ingewikkelde technieken of ongebruikelijke materialen zeker niet nodig. Passiefhuizen kunnen ook prima worden gerealiseerd met traditionele bouwtechnieken en materialen zoals baksteen en harde isolatieplaten in polyurethaan. In dat geval spreken we zoals gezegd van een massief passiefhuis.

Het gecertificeerde massief passiefhuis van Recticel Insulation en Wienerberger staat in Bottelare, bij Gent, en is gerealiseerd onder de hoede van architect Kristof Cauchie en Bram De Bruycker van het studiebureau 3Db. Deze woning was het startschot voor het bouwen van heel wat andere massief passiefhuizen.

De mooiste prijs

Elie Verleyen mocht als bouwheer het passiefhuiscertificaat in ontvangst nemen. "Ik ben ontzettend gelukkig met dit certificaat”, zegt hij, "maar tegelijk geef ik toe dat ik vorig jaar al de mooiste prijs ontvangen heb. Namelijk onze woning zelf." En gelijk heeft hij, want zijn huis, munt uit in energiezuinigheid en comfort. "Inderdaad”, beaamt de bouwheer, "met een massief passiefhuis is de initiële meerinvestering al mogelijk vanaf het vijfde jaar terugverdiend door de inspanningen van de overheid (subsidies, premies en belastingsvermindering), de lagere rentetarieven en vooral door de snelle stijging van de energieprijzen.”

Lees ook: Passiefhuizen met een vertrouwde look, Passiefhuis


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/regelgeving/batibouw-passiefhuiscertificaat-voor-massief-passiefproject/