livios logo

Welke energiebron kiezen als je (ver)bouwt?

De eerste keuze die je moet maken, is met welke energiebron je wil verwarmen. Stookolie, aardgas, propaan, elektriciteit of pellets? Of een combinatie? Hou er rekening mee dat stookolie, aardgas en propaan fossiele brandstoffen zijn en er in de toekomst maximaal ingezet wordt op groene en duurzame energie. Wie bouwt, moet een verplicht aandeel energie uit hernieuwbare bronnen halen.

1. Stookolie

Stookolie sla je op in een tank en bestel je wanneer de prijzen eventueel laag staan. Je moet wel een groot bedrag in een keer betalen. Voor deze fossiele energiebron ben je onafhankelijk van de netbeheerder. Verwarm je al op stookolie of ligt er geen aardgasnet bij je in de straat? Dan kan je deze brandstof ook combineren met andere systemen op hernieuwbare energie.

2. Aardgas

Net als stookolie is aardgas een fossiele brandstof, maar de CO2-uitstoot ligt lager. Voor aardgas hoef je geen opslagvat te voorzien. Er moet wel een aansluiting in je straat zijn en je bent afhankelijk van de netbeheerder. Er komen ook aansluitings-, distributie- of beheerskosten bij kijken. Je betaalt iedere maand een voorschot op je verbruik. Op het einde van het jaar volgt de definitieve afrekening. Je kan aardgas combineren met hernieuwbare energie met een zonneboiler of warmtepomp. Bovendien kan gas ook geproduceerd worden uit hernieuwbare bronnen, denk maar aan biogas.

Tip: schakel je van stookolie over op aardgas? Hou er dan rekening mee dat je je stookolietank buiten gebruik moet stellen en dat je mogelijk je schoorsteen moet aanpassen.

ketel stookolie De dietrich stookolieketel- modulens O

Stookolie sla je op in een tank en bestel je wanneer de prijzen eventueel laag staan.

Foto De Dietrich
  

verwarming gasketel condensatieketel gascondensatieketel Calenta stookruimte

Voor aardgas moet er een aansluiting in je straat zijn en je bent afhankelijk van de netbeheerder.

Foto Remeha
  

3. Propaan

Propaan is een LPG (Liquified Petroleum Gas), gewonnen uit ruwe olie of uit aardgasvelden. Het wordt in vloeibare vorm getransporteerd en opgeslagen in een propaantank die verbonden is met je cv-ketel. Het wordt omgezet in gas als het gebruikt wordt als brandstof. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met aardgas. Deze bron kan tijdens de energietransitie gebruikt worden ter vervanging van stookolie. Wil je van propaan overschakelen naar aardas? Dan moet bij een recente installatie alleen de sproeikop van de branders aanpassen.

4. Elektriciteit

Elektriciteit is geen hernieuwbare energiebron, maar kan net als aardgas op een groene manier opgewekt worden. De meest gekende manier is via zonnepanelen. Deze plaats je op je dak en zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zo wek je zelf energie op die je dan weer kan gebruiken voor je warmtepomp of elektrische boiler.

Vitovolt 300 zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, die je kan gebruiken voor je warmtepomp of elektrische boiler.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

pelletkachel kachel pellets

Je gebruikt pellets voor bijvoorbeeld een pelletketel of -kachel.

Foto De Dietrich
  

5. Pellets

Pellets zijn kleine cilindervormige korrels, geperst onbehandeld afvalhout. Het is geen fossiele brandstof. Verwarm je met pellets dan heb je wel een opslagplaats nodig. Je gebruikt deze brandstof voor bijvoorbeeld een pelletketel of -kachel. De prijs per kWh van pellets zelf is lager dan die van stookolie of aardgas.

6. Hernieuwbare energie

Ga je bouwen? Dan ben je verplicht om een deel van je energie uit hernieuwbare bronnen te halen: windenergie, zonne-energie, biomassa, waterkracht, geothermische energie, … Denk maar aan zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Of aan een zonneboiler. De installatiekost van deze systemen ligt hoger, maar je verwarmt wel op een ecologische manier.

Combineer je bijvoorbeeld een warmtepomp met zonnepanelen? Dan gebruikt je warmtepomp elektriciteit die je zelf opwekt en geniet je ook van een laag energieverbruik. Ook in een bestaande woning, kan je overstappen op bepaalde vormen van hernieuwbare energie, al is dit niet altijd eenvoudig. Dit artikel helpt je bij je keuze: Welke vormen van hernieuwbare energie kies jij?

Verbouwplannen of is je verwarming aan renovatie toe? Uit deze methodes kan je kiezen!

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/welke-energiebron-kiezen-als-je-ver-bouwt/