livios logo

5 misvattingen over zonneboilers

Het aantal toegekende premies voor zonneboilers is het afgelopen jaar gedaald, hoewel het een hernieuwbare energiebron is waarmee je heel wat op je warmwaterfactuur bespaart. De oorzaak? Er bestaan nog een heleboel misvattingen over zonneboilers. Wij helpen ze samen met Belsolar, de Belgische zonneboilerassociatie, de wereld uit.

Misverstand 1: als de zon niet schijnt, heb je geen warm water

Een zonneboiler werkt niet via zonnewarmte, maar via zonlicht. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler. De zonnecollectoren plaats je op je dak,  gevel of op de grond en vangen het zonlicht op. Met de energie hiervan verwarmt het de vloeistof op die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat de opgewarmde vloeistof naar je boiler en via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het sanitair water. Dus ook in putje winter of bij bewolkt weer kan je met een zonneboiler je sanitair water opwarmen.

Misverstand 2: voor een zonneboiler moet je je hele verwarmingsinstallatie vervangen

Je hoeft geen ingrijpende werken uit te voeren als je een zonneboiler plaatst. Je verwarmingsketel kan je gewoon behouden en de boiler plaats je ernaast. Als er niet voldoende zonlicht is, verwarmt je ketel het sanitair water tot op de gewenste temperatuur.

De vloeistof in de collectoren wordt opgewarmd. Via een pomp gaat de opgewarmde vloeistof naar je boiler en via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het sanitair water.

Foto STIEBEL ELTRON
  

De vloeistof die voor de warmteoverdracht zorgt moet maar een keer om de drie jaar gecontroleerd en eventueel vervangen worden.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Misverstand 3: zonnecollectoren gaan snel stuk

Zonnecollectoren bestaan meestal uit borosilicaatglas en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Dit veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel. Zelfs tegen de impact van een voetbal.

Misverstand 4: zonnecollectoren vergen veel onderhoud

De vloeistof die voor de warmteoverdracht zorgt tussen de collectoren en de boiler bestaat uit een mengsel van antivriesproduct en water. Deze vloeistof moet maar een keer om de drie jaar gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Een zonneboiler gaat makkelijk 25 jaar mee. In die periode zal je misschien de pomp of het expansievat eens moeten vervangen.

Misverstand 5: investering brengt niet op

Een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro/m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Voor een gemiddeld gezin volstaat 5 m² zonnecollectoren. Je investeert dus gemiddeld 5.000 euro. In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een premie tot 2.750 euro, in Brussel tot 2.500 euro en in Wallonië tot maximaal 3.000 euro. Zo heb je een zonneboilerinstallatie soms al terugverdiend op minder dan zes jaar tijd. Collectoren die naar het zuiden gericht zijn in een hoek van 45° leveren het meeste rendement op.

Meer weten? Lees hier alles over zonneboilers.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/sanitair/52603/5-misvattingen-over-zonneboilers/